Search
Generic filters
Exact matches only

Louisianakyckling

3
Delningar
MAT

Louisianakyckling

louisianakyckling

En av mina bästa maträtter när jag började lära mig laga mat för runt 30 år sedan var kycklingfiléer i gräddig sås som tjongats in i ugnen med ost på. Det är fortfarande något jag verkligen älskar men det finns faktiskt utvecklingspotential på maträtten också. Jag kände mig manad att göra något åt det där och då blev det den här rätten som jag kallar för Louisianakyckling.

Egentligen så är det bara rakt upp och ner en gräddig kycklinggryta som jag sopat ner i en ugnsform/stekpanna, lagt massa ost på och sen gratinerat. Man behöver massa ost. Jämt.

Det är på inget sätt en autentisk Louisianamaträtt men vad är det egentligen och vad är autentiskt i Louisiana? Den bästa maten från New Orleans stod framlidne Paul Prodhomme för och han skapade i princip ett helt nytt kök där man tog inslag från den kreolska matkulturen och blandade den med cajunkäk varpå den spetsades med skön amerikansk vulgär hedonism. Det är liksom det jag tagit fasta på i min louisianakyckling.

Mer amerikansk mat än Louisianakyckling på Feeders

Det här är något både jag och Mia älskar. Det är liksom alltid lite mer än normalt när man kommer till den amerikanska maten och det färgar av sig på andra kulturers mat när man plockar in dem i USA. Vi har recepten! Kolla in den här länken.

Ingredienser

6-8 portioner

900-1000 g kycklingfiléer, skurna i två-tre bitar på längden
3 msk cajun-/kreolsk kryddblandning
2 msk vitlökspulver
0,5 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix
25 g smör
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 stor gul lök, klyftad
3 dl grädde
1 dl hackade soltorkade tomater
1 dl syltlök
1 dl cornichoner
50 g parmesan, finriven
50-100 g cheddar, grovt riven
en näve svarta urkärnade oliver, skivade
en bit strimlad purjolök

Gör så här

  1. Blanda hälften av kryddblandningen med vitlökspulvret och mjölet och badda sen in kycklingbitarna med det.
  2. Stek kycklingbitarna i smöret på lite över medelhög temperatur så att de får fin yta.
  3. Sänk temperaturen och lägg ner vitlök och lök och fräs tills löken början bli lite transparent.
  4. Tillsätt grädde och soltorkade tomater och koka upp. Låt det sedan puttra i runt 30 minuter. Smaka av med resten av kryddblandningen.
  5. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Blanda ner syltlök, cornichoner och parmesan och häll ner allt i en ugnsform.
  7. Toppa med cheddar, oliver och purjolök och grädda i ugnen på 250°C tills osten börjar få lite färg.
  8. Servera med klyftpotatis och lite kokta grönsaker. Drick massa öl till maten.