Search
Generic filters
Exact matches only

Spansk gryta med bläckfisk

1
Delningar
MAT

Spansk gryta med bläckfisk

spansk gryta

Jag kom över fina små åttaarmade bläckfiskar och blev alldeles lycklig. Åttarmade bläckfiskar är en ordning som ligger under klassen bläckfiskar. De skiljer sig från tioarmade bläckfiskar till vilken t ex squid hör. Det fina med de åttaarmade är förutom att de är mumsiga att de är hemskt snygga i mat och jag kände att de skulle passa utmärkt till en spansk gryta.

Spansk gryta med bläckfisk

Det finns massor av recept på spanska bläckfiskgrytor och mitt recept är ett litet hopkok av flera stycken, men lutar sig ändå mest mot det här receptet from den utmärkta matsidan BBC goodfood.

Förutom bläckfisken så lutar sig den här maträtten rätt så tungt på chorizo också, men det måste vara chorizo av färskkorvtyp. De ska nämligen öppnas och färsen innanför korvskinnet ska hackas itu och användas just som köttfärs istället. Vad gäller själva bläckfisken så brukar det i regel vara lite klurigare att hitta små åttarmade bläckfiskar än tioarmade varianter och du kan givetvis använda den sistnämnda sorten istället. Se då till att skära skölden i stocka ringar och skär loss tentaklerna (de får hemskt gärna hålla ihop) och lägg i dem separat.

Jag tycker att en spansk gryta ska vara rätt så het och väljer att dundra ner en hel del chili. Det gör du som du vill men och den blir god även som otroligt mild.

Att tillaga bläckfisk

Det finns två vettiga sätt att laga små bläckfiskar. Endera blixtsnabbt och hett eller också långsamt och länge. Det första resulterar i hårdare konsistens men är man riktigt snabbt så undviker man det det där sega resultatet. Långkokar man den tillräckligt länge så blir den mjäll och fin, t o m så du kan dela den genom att trycka en gaffel igenom den. Det man ska undvika är mellanlång tillagning för då får man den där beryktade gummiartade konsistensen som jag föreställer mig att ingen människa är speciellt förtjust i.

Mer än spansk gryta på Feeders

För det första vill jag tipsa om ett väldigt snarlikt recept som Mia plitat ner – Bläckfisk och chorizo med stora vita bönor. Hon använder betydligt större åttaarmad bläckfisk och sopar dessutom ner en grisfot i grytan. Funkar så klart med en människofot också, men tvätta den ordentligt innan.

Mer spanska mat hittar du här och alla våra bläckfiskrecept finner du via den här länken.

Ingredienser

4-6 portioner

1 msk olivolja för stekning
200-300 g färsk chorizo
1 stor gul lök, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, finhackad
1-2 röd chili, skuren i ringar
0,5 tsk torkad timjan
1 msk paprikapulver
1 msk rökt paprikapulver
1 dl vitt vin
1 burk hela konserverade tomater som du mosat sönder litegrann
500 g rensad liten åttaarmad bläckfisk (funkar med tioarmad, t ex squid, också)
salt och svartpeppar
500 g potatis, skuren i lite större bitar (se bilden)
persilja
aioli

Gör så här

  1. Ta bort skinnet från chorizon och hacka upp färsen i mindre bitar.
  2. Stek korvfärsen i olivoljan och mosa den samtidigt ytterligare med en gaffel.
  3. När färsen fått fin färg, tillsätt lök, vitlök, chili, timjan och de två paprikapulvren. Fräs vidare i ungefär fem minuter.
  4. Häll på vinet och puttra i ytterligare några minuter så lite av alkoholen kokar bort.
  5. Tillsätt tomater och koka upp och lägg sedan ner bläckfisken. Låt grytan puttra i en timma och tillsätt sedan potatisen och puttra vidare tills den är genomkokt, ungefär en halvtimma.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar och servera sen med hackad persilja och en klick aioli. Ett vitt vin av kraftigare sort passar fint till maten.