Search
Generic filters
Exact matches only

Grillad makrill på thailändskt sätt

0
Delningar
MAT

Grillad makrill på thailändskt sätt

grillad makrill

Det här är ett recept som jag rakt av lärt mig av min kompis Mathias. Vi är gamla klasskompisar och han delar mitt intresse för mat i allmänhet och thailändsk mat i synnerhet. Vi jagade ihop en helg och på kvällen sov vi över i jaktstugan och han tog kommandot över grillad makrill på thailändskt sätt. Det var helt underbar mat som sköljdes ner med alldeles för många öl. Dagen efter började jakten senare än vad som var tänkt.

Grillad makrill

Makrill är verkligen en speciell fisk på många sätt. Dess kött är tämligen unikt i att det är tufft och tål brysk behandling. Faktum är att jag tycker att den gör sig bäst som ganska hårt tillagad för fettet i köttet ser till så att det funkar. Ska man laga den försiktigt så bör den vara pinfärsk. Är den normalfärsk som den kan vara om den var fiskad för två dagar sedan och man köper den i Uppsala så passar däremot den här behandlingen utmärkt. Alltså riktigt hårt grillad makrill i halster. Det fina är att smakerna från det man fyllt bukhålan med tar sig ut mer om man ger det lite tid också.

Mer thailändskt på Feeders

Thailändsk mat är en av våra bästa grenar på Feeders. Jag vill ogärna skryta (eller jo det vill jag) men vi är faktiskt stolta över de här recepten. Det är inte de vanliga thailändska rätterna du är van vid att hitta recept till på svenska matsidor utan vi har tagit ut svängarna betydligt mer. Allt från Pad thai på mjölmask till Larb full av blod men även lättsmälta fiskrätter.

Här hittar du alla våra thailändska recept.

Ingredienser

4 portioner

2 hela ganska stora makrillar, urtagna och med huvud och stjärt bortskurna
2 citrongrässtjälkar, skurna i tunna ringar
en näve korianderrot eller korianderstjälkar
2 lime
massor av grovsalt

Gör så här

  1. Mortla citrongräs och korianderrot till en pasta. Lägg sedan in den i bukhålan på fiskarna.
  2. Klyfta lime rätt fint och stoppa in den i bukhålan också.
  3. lägg lite grovsalt i bukhålan och bädda nästan in fiskarna med mer salt och låt dem ligga i minst en timma.
  4. Kläm ihop fiskarna i ett halster och grilla på hög temperatur. Lägg gärna halstren direkt på glöden. Se till så att det inte bränner men det gör absolut inget om det blir lite svart på skinnet.
  5. Servera med andra thailändska rätter och ris.