Search
Generic filters
Exact matches only

Pasta med Braciole på älg

0
Delningar
MAT

Pasta med Braciole på älg

Braciole

Braciole är en italiensk rätt som kan jämföras lite med rullader. Det finns massor av sett att göra det på men gemensamt är att man främst använder nötkött. Det gick jag ifrån och använde älg istället och jag vågar nog påstå att det blev ännu godare än med nötkött. Älgkött är fylligare och mustigare och passar utmärkt i rejäla långkok.

Min Braciole

Det normala är att man gör sina rullar av förhållandevis tunt kött men jag valde att använda lite tjockare bitar och tunn men väldigt smakrik fyllning. Jag höll mig till väldigt få ingredienser men genom att verkligen utnyttja långkokningsaspekten så fick jag fram hemskt fyllig och fin smak.

Tillbehör

Man kan äta Braciole med vad man vill egentligen. Jag valde pasta men kokt eller ugnsstekt potatis går också bra, liksom potatismos och polenta. Det är helt enkelt en smaksak. Maten är ganska stabbig så jag föreslår att man kompletterar den med en lättare sallad.

Mer italienskt på Feeders

Jag gick igenom arkivet och kunde konstatera att vi har en hel del italienska rätter på bloggen. Mina egna favoriter drar lite mer åt det amerikansk-italienska köket, ni vet sånt som tjocka maffiasnubbar äter i filmer. Några exempel är Köttbullar som Al Capone, Meatball Subs och Chicken Parmesan.

Alla våra italienska recept hittar du i den här länken.

Ingredienser

4 portioner

4 skivor älgkött på ungefär 100-150 g styck, gärna från fransyska, innanlår eller ytterlår
4 skivor prosciutto
2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade
2 msk ströbröd
1 dl finriven parmesan
1 dl finhackad persilja
salt och svartpeppar
olivolja att steka i
5 dl rött vin
1 burk bra konserverade tomater
2 msk tomatpuré
5 dl ox- eller kalvbuljong
1 msk italiensk salladskrydda
salt, svartpeppar och eventuellt lite socker för smaksättning
pasta, persilja och parmesan till serveringen

Gör så här

  1. Banka ut köttskivorna försiktigt. Se upp så det inte går hål i dem.
  2. Lägg på en prosciuttoskiva på varje köttbit.
  3. Blanda vitlök, ströbröd, parmesan och persilja och lägg en klutt på varje köttbit.
  4. Rulla ihop köttet hårt och fäst med en tandpetare. Salta och peppra utvändigt.
  5. Stek rullarna i olivolja tills de får fin färg på ytan.
  6. Häll vinet i en kastrull och reducera ner tills ungefär 1/3 återstår. På så sätt blir vi av med alkoholen och koncentrerar vinsmaken.
  7. Tillsätt konserverad tomat, tomatpuré, buljong och italiensk salladskrydda och lägg sedan ner köttet. Koka upp och låt sedan puttra under lock i först en timma.
  8. Vänd på rullarna och koka i ytterligare en timma.
  9. Ta upp rullarna ur tomatsåsen och skär dem som på bilden.
  10. Smaka av såsen med salt, svartpeppar och eventuellt lite socker.
  11. Servera genom att lägga pasta i en tallrik, ös på riktigt med sås och toppa med köttrullarna. Avsluta med att strö över parmesan och persilja. Dra gärna ett par varv med svartpepparkvarnen över tallriken.