Adonis, den vackre unge mannen i grekisk mytologi, har även gett namn till en klassisk drink. Lättgjord, inte alltför stark och smakar mest alltid gott. Lika delar sherry amontillado och röd vermouth, några stänk bitter och en strimla apelsinskal. Ett rätt säkert kort om man vill bjuda på nåt de flesta gillar tror jag, och utan att det känns för slätstruket.
Här gjorde jag en variant av en klassisk Adonis med sesam och mandarin, en lätt skruv på smaken bara. Nötigheten från originalversionen dras upp ett snäpp av att vermouthen infuseras med rostad sesam och mandaringskal ersätter apelsin. Associationen går till koreanska smaker, så då fick en nutida koreansk Adonis namnge godsaken: Pojkbandsstjärnan Jungkook. Jag har alltså plockat detta ur den allmänbildning man får av att ha tonåringar hemma.
Hur som helst är det en jättebra drink att ha i sin repertoar. Finare middag, majonnäsmåndag, nattklubb, bokcirkel… Den passar. Och jag gjorde en poäng av att inte ha i några ingredienser som att knepiga att få tag på heller. Men är man sugen på andra sätt att bli full så kanske en guldkant royale istället, en vintergin eller en octomom?
Ingredienser
1 drink
4 cl sherry amontillado
4 cl röd vermouth med sesam
Ett par stänk bitter
Mandarinskal
Sesaminfuserad vermouth
2 tsk sesamfrön
2 dl röd vermouth
Gör så här
- Rosta sesamfrön lätt och häll över röd vermouth i en burk. Sätt på ett lock. Låt dra några timmar. Provsmaka när du tycker sesamsmaken är stark nog. Sila av. Ska sägas att jag använde skalade sesamfrön och lätt dem dra i runt två timmar. Det gav tydligt nötig smak utan att vara påträngande. Jag gillar när det blir mer av en smakbrytning än en sesamsmocka.
- Skär en bit mandarinskal snyggt. Gärna koreanskt som jag gjorde. Kolla bild i inledningen och Sydkoreas flagga.
- Rör sherry, sesamvermouth och ett par stänk bitter med is. Sila över i ett glas.
- Vrid skalbiten över så att lite smakrik olja pressas ur. Släpp skalet i drinken. Om det är svårt att vrida ur olja när skalbiten är skuren så där, så fuska med en extra skalbit. Alltså en för smak som inte används till dekoration, och en fin bara för looks som man dekorerar drinken med. Skål!
- Sugen på mer? Fler sätt att bli full hittar du i vårt drinkarkiv. Och den som kommit hit för det koreanska sidospåret kan gärna se vad vi har för koreanska rätter i vårt receptarkiv.