Olluquito con charqui är alltså strimlat kött och ”potatis”. Klassisk peruansk husmanskost som är enkel att laga och ännu enklare att sleva i sig. Jättegott är det! Det finns bara en hake – jag gör receptet med en del ingredienser som kan vara svåra att få tag på. Men förslag på ersättningar finns i receptet…
Bloggarkiv sida 2

Fira tjejnyår med äppelbourbon!
Höst! Blanka kastanjer, halsduk, tidig kväll med tända ljus, långkok och djuprött vin, doften av äpple på promenaden. Äntligen? Nej kanske inte, men samtidigt är det en skön känsla av nystart och klar höstluft. ”Tjejnyår” hörde jag det kallas och jag säger inte emot. Allt drar igång igen, nu minsann! Frukter skördas men gammal skit…

Ukrainsk kycklingsallad med marinerade champinjoner
På vilket sätt är det här en ukrainsk sallad nu då? Tja, jag ska erkänna att jag kan oerhört lite om maten i Ukraina och allt bygger på rätt rejäl googling efter just ukrainsk kycklingsallad. Det låter i alla fall lite som mat från Ukraina då svampen är syrligt marinerad. Nåja, ni får skälla på…

Bengalisk småfisk med citrus
Man kan ju undra varför det inte äts mer banglamat i Sverige. Särskilt som vi är så förtjusta i indisk mat som har en hel del liknande drag. En gissning är att det hänger samman med turism och restaurangutbud, alltså helt enkelt att vi inte exponeras så mycket för den matkulturen. Och det är synd…
Magnolia julep
Jag skrev nåt igår om att frossa i säsongens smaker så här kommer ännu en drink med magnolia. Sockerlagen är den från gårdagens drink, Tame the cunt. Det här är verkligen inga konstigheter, en klassisk lättblandad drink från Kentucky fast smaksatt med ingefärssmakande magnolia. Bourbon, mynta, sockerlag med magnolia och en massa krossad is. Plättlätt….
Tame the cunt
Hela världen blommar nu! Och den allra blommigaste blomman är magnolia. Då tror man kanske att magnolia smakar som en hel bukett men faktiskt smakar det knappt blommigt alls. Det smakar snarare ingefära med en ton av kardemumma på ett väldigt fint vis. Men det blommiga känns i hjärtat. Och hjärtat är väl ändå vad…
Friterade grodlår
Mina döttrar älskar grodlår! Inte speciellt konstigt då det är lätt att älska den lilla amfibien med smak som är diskret och lyxig och drar åt torsk med len kycklingkonsistens. Köttet lossnar lätt från benen så det är inte svårt att äta heller. Släpp den inre spärren bara och vidga dina vyer. Grodlår Så hur…
Svalkande dryck av marmeladfrukt
Jag har köpt en stor frukt jag aldrig sett innan! En liten butik i Uppsala har indisk och bengalisk mat, och varje vecka när de får in en ny laddning frukt och grönt väller det in folk med mer koll än jag. Alla vill ha jättegod röd amarant, lal shak, så den säljer slut nästan…
Nopales, mexikansk sallad på kaktus
Taggig. När nån sticks med ord eller blickar brukar jag tänka att de är taggiga. Inte samma sak som sur eller irritierad men nånstans i närheten, att rätt vad det är riskerar man att få ett stick om man kommer för nära eller hanterar dem ovarsamt. För det mesta ett temporärt tillstånd, i värsta fall…
Tips på spännande matäventyr
Jag startar dagen med ”vad var det jag skrev egentligen?”. Den text jag publicerade igår om gäspig lyxmat skrev jag ihop under lunchen för ett bra tag sen, och glömde sen helt enkelt bort att publicera då. Det var en känsla som snabbt rann ur mig genom tangentbordet, och sen fortsatte jag med annat. När…
Lyxmat. Zzzz
Scrollar insta under tidig lunch och inser en sak. Jag tycker faktiskt lyxmat på restaurang kan vara rätt trist. Det är så klart svingott och imponerande och ”dyrlyxigt” med wagyu [nån kännarklassificering som indikerar apdyr], värsta ostron med bladguld, hummerklor, kaviar av den el den sorten, gåslever och så klart finaste vita tryffeln på det….
Kamelkebab (tirit på kamel)
Kamelkebab, så enormt bra mat!! Som ett turkiskt eller uzbekiskt fläskberg. Smörrostat bröd, buljong (herregud så god!), yoghurt med lite vitlök, smakrikt kokt kött, tomatsås, grillad grön paprika, smält smör med paprikapulver, och överst en massa persilja och ringar av rödlök. Rejält, värmande, mättande men ändå friskt, örtigt och lätt i känslan. Det här kan…
Mandelkaka med apelsin
Mandelkaka med apelsin är en väldigt god kaka, varken mer eller mindre. Den är hemskt enkel att baka även om man inte är så värst bra på sånt. Man är alltså jag. Man rör ihop det hela och gräddar bara, verkligen plättlätt och ingen risk att misslyckas. Och för mig som varken är så duktig…
Påskmat, vår, hopp!
Hur känns påsken? Lite som julen fast med vårväder. Och utan stress. Utöver biten om Jesu lidande och uppståndelsen efter hans död (Anders har tidigare avhandlat den sista måltiden) så handlar påsken i Sverige mycket om att våren är på ingång. Det blir ljusare, de första blommorna. Liv, hopp! Kanske vad vi alla behöver lite…
Garden egg stew, auberginegryta från Ghana
Vet ni varför aubergine sen gammalt kallas äggplanta? Det är eftersom det finns små vita auberginer som ser ut exakt som hönsägg. Aubergine kommer annars i en fasliga massa varianter med olika färg och form. Av just en vit liten auberginesort, garden eggs, lagas garden egg stew från Ghana. Men de flesta varianter som inte…
Hindbeh, stekt cikoria och lök
När jag växte upp brukade mamma plocka tidiga maskrosblad, koka dem och servera med mycket olivolja, citron och salt. Det var bland det absolut godaste jag visste! Det smakade vår, nu blir allt varmt och soligt! Det smakar fortfarande vår för mig, och alla former av cikoria spelar på samma nostalgisträng. Därför är det lite…