Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Rosig rabarber

0
Delningar
MAT

Rosig rabarber

Den här drinken är rakt av inspirerad av den här goda vårefterrätten. Efterrätter är inte riktigt mitt område, varken att laga eller äta. Men hur i hela friden skulle man kunna motstå rosig rabarber med kardemumma och libbsticka?! Nej just. Det var egentligen efterrätten jag ville ha, men idag är en grilldag och jag hinner väl inte göra efterrätt om jag ska stå och glo på en hoprullad fläsksida? Viktig uppgift har jag förklarat för familjen.

Det enda som är krångligt med den här drinken är att komma komma ihåg att göra rabarbersirapen innan du plötsligt blir jättesugen på en drink/efterrätt. Dagen innan duger men min har fått stå i två dygn. Jag har gjort kokt sirap annars men tycker om smaken på den råa, plus att den blir klarare utan det där lite disiga. Som om det spelar nån roll sen när man blandar den med grädden i och för sig… Men du kanske vill använda resten av sirapen i en annan drink eller som saft?

Du vill nog ha något att tugga på till drinken också. Varför inte frasigt laxskinn?

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

Rabarbersirap

3 stjälkar rabarber, ju rosigare desto bättre
2 dl socker
6-10 droppar rosenvatten
1 krm kardemummafrön, försiktigt krossade
1/2 dl vatten

Drink

2 cl rabarbersirap
4 cl vodka
2 cl grädde
5-6 isbitar
1 utslagen nyponros eller en späd stjälk libbsticka

Gör så här

Rabarbersirap

1. Skiva rabarbern så tunt det bara är möjligt och lägg skivorna i en skål. Häll över sockret och rör runt.

2. Låt stå minst ett dygn, gärna två. Vätskan dras ur rabarbern och blir till god vackert rosa sirap.

3. Koka upp vattnet med kardemumman. Låt stå och dra en timme.

4. Häll kardemummavattnet och rosenvattnet över rabarbersirapen. Rör runt.

5. Sila över i en flaska. Förvara svalt, den borde hålla någon månad i kylen. Men du dricker ju upp den innan.

Drinken

1. Välj ett fint ganska litet glas. Häll i is. Stick i en liten späd kvist libbsticka ifall du använder.

2. Häll över 2 cl rosa rabarbersirap, sen 4 cl vodka. Därefter häller du försiktigt i grädden. Låt grädden flyta ovanpå när du serverar vara så man ser det klara rosa under. Lägg i en nyponros om de hunnit börja blomma.