Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Furano, lavendel och japanska blåbär

0
Delningar
MAT

Furano, lavendel och japanska blåbär

Lavendel. Tvål och mormors linneskåp. Och japanska berg om sommaren. När jag pluggade i Japan åkte jag på en minitågluff med min kursare Malin och vår vän Yasuhiko. Vi åkte runt på Hokkaido från Sapporo där vi bodde utmed södra kusten. Våtmarker ut mot havet fulla av blommande blå iris, ayame, och på andra sidan bergsidor fullbevuxna av blåbärstry, lonicera caerulea. Fast det visste jag inte då, för mig var det hasukappu som bildade snår fulla av goda blåbärsliknanade bär.

Vi bodde på vandrarhem vid havet, på en bondgård med svartvita mjölkkor och grönare gräs än jag nånsin sett annars, i en pytteliten turistort byggd kring illgula heta svavelkällor. Vid de heta källorna åt jag min kanske godaste frukost någonsin, onsen tamago, ett ägg långkokt i den varma källan och serverat med japansk buljong och tillbehör. Vi satt på heta nakna klippor med svavelluktande dimmbanker runt oss. Som i helvetet fast det kändes tvärtom.

På hemvägen åkte vi rakt igenom Hokkaido. Järnvägen gick i dalgångarna, bergsidor omslöt. Vi stannade till i skidorten Furano som sommartid är helt, alltså verkligen helt, innesluten i lavendel på alla vis. Bergen ikring är alldeles lila med fält i andra blomfärger, jag har aldrig sett något liknande! Bildgoogla ”Furano flower fields” för att få en aning om hur vackert det är. Hela staden doftar av lavendel i värmen. Varje meny innehåller mat och dryck med lavendel. Och mitt i allt när vi var där pågick en knatteturnering i sumobrottning i templet.

Mina smaker från Furano är lavendel och blåbärstry. Och grönt te så klart, alltid grönt te. Just nu i min trädgård har lavendeln redan börjat blomma och de första bären har börjat blåna på min blåbärstrybuske, bilderna nedan. Jag använder dem i en drink med grönt te och japansk gin.

Ingredienser

4 cl gin, gärna japanska Roku
1 cl lavendelsirap, se detta inlägg
1 cl sirap av blåbärstry eller koncentrerad blåbärssaft
Tonic
En näve is av starkt grönt te

Blommor av lavendel till dekoration

Gör så här

I ett högt glas, bottna med blåbärssirap. Häll på is av grönt te och sedan lavendelsirap, därefter gin. Fyll upp med tonic. Dekorera med kvist av lavendelblom.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.