Search
Generic filters
Exact matches only

Sallad på bananblomma

0
Delningar
MAT

Sallad på bananblomma

”500 g mager gumpen pinne”
”rapphöna öga tunt skivad”
”Vispa kronblad av blommor kokta i mixer för att göra en mjuk deg.”
”banan blomma mäsk”

Det är inte helt enkelt alltid att matgoogla på utrikiska. Tur att det finns google translate. Det är dock inte helt enkelt alltid att matgoogla mha google translate heller… Men plötsligt är det något som fångar ögat, något jag bara måste agera på. Som googlingsresultatet ovan, en fantasieggande sida med recept på bananblomma.

Jag använde i och för sig inget av recepten på just den där sidan, det var helt enkelt lite för hög… språkbarriär. Men jag blev enormt inspirerad och såg till att bli med bananblomma, och efter lite experimenterande fick jag till en ganska enkel och väldigt god sallad.

Det är viktigt att lägga dekorationsbladen och den färdigskurna blomman i vinägervatten på en gång för att förhindra att den blir grå av oxidering. Det är också viktigt att rensa blomman ordentligt eftersom de små blommorna inuti är beska, eller snarare sträva på det där sättet som omogna bananer är.

Den här salladen är god som den är till förrätt eller när man bara råkar vara sugen på nåt. Med lite extra proteiner blir det en lätt lunch. Eller ät den tillsammans med någon annan rätt, förslagsvis thailändska musslor.

Prova gärna thailändsk sallad på grön mango och som tam på kålrot också, två andra väldigt trevliga thailändska sallader.

Ingredienser

2 förrättsportioner

1 bananblomma, rensad och finstrimlad
En bunke med kallt vatten och några matskedar vinäger som förhindrar att bananblomman blir grå av oxidering.

1/2 dl korianderblad, löst packade
1/2 dl myntablad, löst packade
1 färsk röd chili, finstrimlad
1/2 dl finstrimlad urkärnad tomat
2 salladslökar, finstrimlade
3 msk rostade jordnötter, grovhackade
3 msk friterad lök

Dressing
3 tsk palmsocker, vanligt socker går också bra
1 lime, pressad
3 msk fisksås alt ljus soja
2 tsk neutral matolja

Valfria tillägg:
Torkade räkor uppfrästa i olja
Rostade kokosflagor (strös ovanpå istället för jordnöt)
Lite finstrimlad ingefära eller galangal
Mer het chili
Färska räkor eller musslor
Finstrimlad morot
Schalottenlök skuren i båtar
Färska groddar av mungbönor

Gör så här

Förbered bananblomman

1. Tvätta bananblomman ordentligt.

2. Plocka bort de yttre rödfärgade bladen. Spar gärna några att använda som uppläggningsfat. Fortsätt tills du kommer till de inre blekgula bladen, det är dem du vill åt. Ungefär som i en kronärtskocka.

3. Plocka bort de blekgula bladen ett och ett och lägg i vinägervattnet eftersom. Släng de strävt smakande småblommorna mellan bladen om du inte råkar veta hur man rensar dem. Jag orkar inte pilla med det.

4. När du inte orkar plocka bort fler gula blad strimlar du bara det inre hjärtat rakt av.

5. Lägg ihop alla blekgula blad och strimla tunt tvärs över fibrerna, och sen direkt tillbaka i vinägervattnet.

6. När blomman blivit till strimlor spolar du dem i kallvatten och låter sen rinna av lite snabbt, innan du vänder dem ordentligt i dressingen. Dressingen är också sur vilket gör att oxideringen stannar av så de inte blir missfärgade utan förblir vackert blekgula.

Bananblomsallad

1. Blanda alla ingredienser till dressingen.

2. Blanda alla ingredienser till salladen utom jordnötter.

3. Häll dressingen över salladen och blanda väl.

4. Lägg upp i bananblad eller på dekorativ assiett.

5. Strö över friterad lök och jordnötter eller kokosflagor.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.