Jag har köpt en ren! Så om inte tomten kommer i jul så vet ni varför och vem som åt upp Rudolf.
Norrland smakar det med löjrom, västerbottenost och tunnbröd. Hade det varit innan minusgraderna kom på allvar hade jag gjort lite kräm av trädgårdssyra också, men nu blev det några droppar citron istället. Det syrliga ska knappt märkas, bara balansera. Hade jag gjort detta tidig vår hade några späda björkblad fått liva upp det hela ytterligare.
Det finns mer råbiff på Feeders – så klart! Här är två som också är utpräglat svenska i smaken:
Ingredienser
1 portion
100-200 g gott råbiffkött av ren. Jag använde rostbiff av ren.
50 g löjrom, helst från Kalix va?
2 msk finhackad rödlök
Några kvistar vattenkrasse eller liknande
Ostkräm
1 skiva korntunnbröd
Några droppar citron
Olja till fritering
Salt och nymalen svartpeppar
Västerbottenkräm
100 g finriven västerbottensost
1 dl grädde
2 äggulor
2 dl neutral matolja
Denna ostkräm är inte mitt recept utan kommer från den utmärkta bloggen Skog till bord.
Gör så här
Ostkräm
Koka upp grädden. Ta kastrullen av värmen och rör i ostrivet så att det smälter och blir ganska slätt. Låt svalna. Mixa i äggulorna med en stavmixer. Tillsätt oljan långsamt medan du fortsätter mixa tills krämen tjocknat. Den ska vara slät och fin, lite som en majonnäs. Använd den rumstempererad till råbiffen. Det som blir över kan du förslagsvis kladda på en rostad macka, he i en bakpotatis, eller äta till snudd på vad som helst faktiskt.
Råbiff
- Fritera tunnbrödet hastigt i het olja. Låt rinna av på hushållspapper. Bryt i dekorativa bitar.
- Skär köttet i kuber med ca 1,5 sida. Salta köttet lätt. Det går ju så klart att mala köttet om man så föredrar men jag tycker mycket om tuggigheten, särskilt med riktigt fint kött och ett krämigt tillbehör.
- Lägg upp köttbitarna, klicka ut ostkräm och löjrom, lägg på vattenkrasseblad, droppa över lite citron och mal över svartpeppar. Placera ut det friterade tunnbrödet snyggt här och där. Öl, snaps.