Search
Generic filters
Exact matches only

Ångkokt torsk med världens bästa äggsås

1
Delningar
MAT

Ångkokt torsk med världens bästa äggsås

torsk med äggsås

Varför i hela friden skriver han om torsk med äggsås? Det har redan gjorts en miljon gånger och alla vet hur det ska lagas.

Jo men det är ju så att jag älskar att försöka optimera klassisk husmanskost. Jag har så klart egentligen inte så mycket hybris så jag vill påstå att jag jag gör det bättre än alla andra men jag skiver det i titlarna för att folk ska lockas klicka på dem när de googlat. Smart va? Nej men på allvar så är det här något som jag verkligen älskar med matlagning. Jag känner mig tryggare i det svenska köket än någon annanstans i matvärlden (inte så konstigt egentligen) och det är här jag kan förfina och tweaka efter min egen smak.

Äggsås

Den här äggsåsen är inte mycket skild från de ni hittar i de första träffarna om ni googlar äggsås, men jag tycker den är lite bättre. Lite mer smakrik, lite lite syrligare. Ja jag har lite ättika i den. Generellt så tycker jag att alla såser ska innehålla lite syra och äggsåsen är inget undantag. Det kan t o m vara så att jag tycker att exakt all mat ska vara lite syrlig, i alla fall om den är det minsta fet. Jag kommer nämligen inte på en enda rätt som inte blir bättre av att man få upp syran lite.

Torsken och potatisen då?

Det här är en rätt som ofta lagas slentrianmässigt. Det är frysta portionspaket av torskrygg, den billiga potatisen och en sås som slarvas igenom. OVÄRDIGT! Det går att förbättra allt av det. Den främsta och viktigaste faktorn är givetvis fisken. Jag köpte otroligt fin torskfilé och det här var den första rätten jag tänkte på. Dessutom föredrar jag att ångkoka den framför att koka den på vanligt sätt. Genom ångkokning behålls mycket mer av smakerna, som annars lakas ut i vattnet. Det är också lättare att inte överlaga den jäkeln. Fisk ska INTE vara torr. Om ni tycker det är stökigt att ångkoka så ger jag även ett förslag på hur man ska koka den i kastrull.

Vi är ett av världens mest potatisälskande folk och ändå har vi så erbarmligt dålig potatis i butikerna. Fast eller mjölig, fast eller mjölig. Det är som att det skulle vara den enda skillnaden som. Nej, det är det inte. Faktum är att jag tycker är den minst viktiga skillnaden på olika potatisar och inte speciellt relevant alls. Smaken däremot är relevant.

Jag köpte några kilo var av riktigt lyxig potatis från en REKO-grupp här i Uppsala. Bambino och Connect var ett par av sorterna jag och de var helt fantastiska. Självklart är det svårt att hitta sån bra potatis men det går i alla fall att komma en liten bit på vägen genom att köpa de där påsarna med lite bättre potatis i vanliga butiker. De kostar lite mer så klart men man ruinerar sig ändå aldrig på potatis. Köp t ex en påse Amandine till den här maten så har du i alla fall schysst smak på pärerna.

Mer husmanskost på Feeders

Jag har t ex lagat tjälknöl, älgstek, kalops, julköttbullar och sjömansbiff.

Mia har lagat en del också, t ex gråärter, dopp i kopp och en typ av surströmmingssallad.

Alla våra husmansrecept ligger här.

Följ oss på Instagram

Här är länken till vårt insta-konto

Ingredienser

4 portioner

Ångkokt torsk

600 g bra torsk
2 tsk salt
1 tsk socker

Äggsås

1 schalottenlök
2 msk smör
2 dl ganska kraftig fiskbuljong (har du inte hemmagjord så kör på en hel fiskbuljongtärning i 2 dl vatten)
2 dl grädde
salt och svartpeppar
en liten skvätt ättika
6 hårdkokta ägg, skivade
1 msk fint hackad dill
maizenaredning

Övrigt

Kokta ärtor
God potatis
lite finhackad persilja

Gör så här

Äggsås

 1. Fräs löken i smör tills den har ganska mycket färg. Japp, inte så den blir glasartad, vi vill komma åt smaken av friterad lök. Fräs tills den nästan bränner lite.
 2. Häll på buljongen och och låt puttra försiktigt under lock i 10 minuter.
 3. Sila bort löken och spara buljongen.
 4. Koka upp buljongen igen och tillsätt grädden. Koka upp försiktigt och smaka av med salt, svartpeppar och lite lite ättika. Ta hellre lite i taget och smaka av allteftersom. Det går inte att ändra sig.
 5. Tillsätt ägg och dilla och red sedan av med maizenaredning. Nu ska du helst inte koka såsen mer. Du kan värma på den försiktigt innan servering men kokar du den mer så tappar dillen färgen och äggvitorna blir sega.

Ångkokt torsk

 1. Skär upp filén i fyra bitar. Salta och sockra fiskbitarna runtom och ställ in i kylen i en timma. På så sätt rimmar du fisken lite och den kommer bli fastare i konsistensen.
 2. Smörj en ångkokningsinsats i botten med lite olja.
 3. Koka upp vattnet och ångkoka i ungefär 3-5 minuter. Ta gärna tempen på fisken, en kärntemperatur på 47-50°C är perfekt.

Servering

 1. Det här är en av få rätter jag tycker ska dränkas i sås. Lägg på en rejäl slev med sås i botten av en djuptallrik.
 2. Lägg ner kokt fin potatis och fisken. Ös på med kokta ärtor och lite persilja.
 3. Servera direkt med ett lite fatigt vitt vin, t ex en amerikansk Chardonnay.