Search
Generic filters
Exact matches only

Grilla solros!

2
Delningar
MAT

Grilla solros!

Lite som majskolv men enklare att äta och utan det där eländet som fastnar mellan tänderna när man gnager. En nötig smak som drar åt kronärtskocka och majs, fast mindre sött och med en alldeles egen smak. Och konsistensen, så himla behaglig och kul. Gott som fasen kort sagt. Dags att grilla solros!

Trendmat… tydligen

Grillad solros har visst varit en trend på tiktok den senaste månaden. Men det upptäckte jag först när jag själv var mitt uppe i diverse matexperiment med mina solrosor och började googla, så det är inte för att haka på en trend jag nu har grillat solros. I år planterade jag solrosor just med planen att testa olika sätt att tillaga dem. Så ingen trendkänslighet här minsann, bara en lycklig slump, så det så.

En av mina solrosor i trädgården

Det här är ett jätteenkelt recept. Jag har insett att det går att krångla till tillagningen rejält om man vill, och göra ganska häftiga maträtter av solrosblommor. Men här kör jag enklaste enkla nybörjarvarianten med fokus på de omogna nötiga fröna, nåt motsvarande grillad majskolv. Och gott blir det!

Lätt att lyckas med, kul att variera!

Jag föreslår en smaksättning här inspirerad av mexikansk grillad majs, men det finns ju oändliga möjligheter. Jag vill verkligen uppmuntra till lekfullhet! Varför inte riven cheddar som får smälta över, knaperstekt bacon och jalapeno t ex? Eller kluttar av ricotta med örter, färsk chili och salsicciasmul? Brödkrutonger och romescosås? Smör med sardeller, vitlök, mynta och citron? Eller bara vitlökssmör, salt och några droppar citron, det räcker och blir alldeles perfekt.

När solrosen är precis på väg att blomma över är den perfekt att grilla

Solrosor kan vara både små och rätt jäkla enorma och variera ordentligt i färg. Allt funkar att äta. En liten kan bli en perfekt förrätt, en stor blir en hel lunch för en person. En stor kan också delas i tårtbitar. Det man ska vara noggrann med är hur mogna blommorna är, att små fröämnen hunnit bildas men att de ännu inte fått ett segt eller tom hårt skal. Den saken avgör man lätt genom att pilla loss några frön från en blomma i slutstadiet av blomningen. Är fröet lättuggat och gott? Perfekt, dra igång grillen!

Grillen förresten. Det går faktiskt utmärkt att laga till solrosor i stekpannan också. Inte riktigt lika kul och rökigt gott kanske, men hemskt mycket bättre än att bara låta bli. Snälla nån, det blir ju fortfarande en fantastiskt rolig och trevlig tillagad jätteblomma så snobberi och perfektionism har ingen plats här!

Ingredienser

Nyss överblommade solrosor, stora eller små
Valfri matolja
Salt

Förslag till smaksättning

Vitlök
Lime eller citron
Majonnäs, gärna rökig*
Färsk röd chili
Örtkryddor. Koriander, kryddtagetes, mynta, basilika, oregano eller vad man nu gillar, gärna flera sorter
Riven fetaost

* Beskrivning hur man röker smör finns inlägget Råbiff med rökt smör, pepparrot och dillfrögurka. Det går att göra på samma vis med matolja att sen göra majonnäs av. Annars har japanska Kewpie en rökt majonnäs som passar toppen!

Gör så här

  1. Det första man ska göra är att välja en solros som är precis på väg att blomma över, så att det har hunnit bildas frön men innan deras skal har hunnit hårdna. Pilla loss ett frö och smaka bara! Går det bra att tugga så bör det vara lagom moget för skörd.
  2. Skär av stjälken från solrosen. Skrapa och liksom borsta av kvarvarande blomfnas från själva fröytan av blomman, alltså de blomrester som sitter kvar vid de omogna fröna. Om allt inte lossnar innan grillning så brukar det vara lätt att få loss det sista efter tillagning.
  3. Pensla på lite olja och salta lätt. Grilla med frösidan neråt och locket på under fem till femton minuter, beroende på hur stora blommorna är. Blommorna ska bli genomlagade och lätt gyllene på frösidan.
  4. Ta blommorna av grillen och lägg dem på fat med frösidan upp. Pensla med olja med en pressad vitlöksklyfta i. Pressa lite lime över. Ringla över majonnäs, gärna rökt. Riv över lite fetaost om du vill. Strö över finhackad färsk chili och örter.
  5. Sen är det bara att liksom skrapa upp de grillade fröna och det goda det kronärtskockiga de sitter i med en sked eller kniv och gaffel. Eller med hela ansiktet, som man attackerar en majskolv ungefär. Det går lätt som en plätt att få loss fröna för de sitter inte fast på samma vis som majskorn. Hela blomman går faktiskt att äta, inte enbart det övre skiktet med fröna som jag har fokus på här. Men det ytttre gröna har en uttalad beska, och jag tycker själv att det övriga av blomman vinner på en längre tillagning än så här. Men det är som med krabba här – ät allt som du tycker är gott, det är rätt sätt!