Search
Generic filters
Exact matches only

Björnchili

0
Delningar
MAT

Björnchili

björnchili

Har du björnkött hemma och funderar på vad du ska göra med det? Köttet med sin mustiga smak passar perfekt i kryddiga grytor och att göra en riktigt god björnchili är mitt hetaste tips!

Björnjakt

Den 21 augusti varje år inleds björnjakten och jag har varit med i sex år nu. Vårt lilla gäng på 5-7 personer har, trots att vi jagar utan hundar, varit riktigt framgångsrika och fem björnar har blivit fällda. Jag jagar i norra Hälsingland på området som kallas Gävleborg Västra och i år hade vi 55 björnar på licensen på hela området. Jakten var slut på lite drygt 26 timmar eller i praktiken 18 timmar då man inte får jaga dygnet runt. Det krävs inget mensamedlemsskap för att inse att det finns förbannat gott om björn i Hälsingland.

björntass

En sak jag börjat uppleva den sista tiden är att toleransen är stor för björnjakten. Den vanliga jaktkritiska gruppen finns så klart kvar men de människorna är omöjliga att resonera med och lever i någon jävla Disneyvärld med Micke och Molle, Baloo och fan vet allt. Vanligt folk, och synnerligen de som lever i skogslandskapen vet hur mycket björn det finns i vissa områden och med den vetskapen kommer också förståelsen för att björnen måste jagas. Förutom att jakten förvaltar stammen så är det också viktigt att björnen får känna sig jagad. Det minskar risken för att den förlorar sin naturliga rädsla för människan. Orädda björnar är inget vi vill ha runt husen.

Björnkött och björnchili

Det finns många åsikter om björnkött. De flesta björnjägarna jag känner ratar det eller lämnar in det för korvtillverkning. Främst tror jag faktiskt att det beror på att köttet hanteras dåligt. Det är på allvar rätt svårt att ta hand om björnköttet på vettigt sätt. Dels är tiden på året ett stort problem med tanke på utetemperaturen, ett år var det 25°C och vi har inte heller tillgång till ett kylrum. Hela hanteringen av den skjutna björnen är också lite stökig då varje djur ska besiktas på en besiktningsstation, i vårt fall i Ljusdal. Där kan det bli riktigt lång kö och det är inte ovanligt att det tar tolv timmar mellan skott och slakt. Det säger sig självt att det inte är direkt bra för köttet. Nåja, i år lyckades vi i alla fall med kötthanteringen och jag fick en rejäl bit med mig hem.

Chilin jag gjort är baserad på ett tidigare recept jag skrivit på min gamla blogg Bara Riktig Mat, Black Metal Chili (ok, lite töntigt namn). Det är en chili jag tävlade med en gång och den är rejält smakrik. Såna där grytor som smakar massor kan vara lite knepiga för köttet då det mesta köttet försvinner i de övriga smakerna. Det gör inte björnköttet och min björnchili har både rejäl köttsmak och djup kryddighet.

Var inte rädd för den digra ingredienslista, det är värt det. Det är inga udda smaksättare och du har garanterat det mesta hemma redan och har du inte det så behöver du allt i alla fall. Mängderna chili kan du justera efter eget behov. Som receptet är skrivet blir inte chilin speciellt stark, men dubbla gärna alla mängder om du är sugen på en svidande röv dagen efter.

Mer jakt på Feeders

Både jag och Mia har skrivit några texter om jakt:

Jakt för att det är roligt – En text jag skrev när jag var irriterad på att folk pratar om ”nöjesjakt” som något negativt. Man ska alltså gå ut i skogen och skämmas lite smått när man jagar?

Vildsvinsjakt – Mia hängde med mig på vildsvinsjakt en kväll och allt blev liksom så perfekt som det bara kan bli. En kulting kom med hem.

Vildsvinsjakt för klimatets skull – Jag räknade lite på vildsvinens negativa klimatpåverkan och kom fram till att tre skjutna vildsvin motsvarar medelklimatpåverkan från en bil under ett år.

Mer björn på Feeders

Vi har inte jättemånga recept på björn på bloggen men de vi har hittar du HÄR.

Ingredienser

6-8 portioner (beroende på mängden tillbehör)

1,5 kg björnkött (gärna bog)
300 g varmrökt fläsksida av väldigt bra kvalitet (du ska välja ett som är riktigt rökt och inte bara tillsatt med rökarom)
2 märgben
1 tsk hel spiskummin
1 msk hela korianderfrön
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 msk bra paprikapulver
2 gula lökar, skivade
4 vitlöksklyftor, skivade
4 färska jalapenos, urkärnade och skivade
1 söt röd paprika, väldigt fint tärnad
2 torkade chipotle, den bruna varianten med matt yta
2 torkade guajillochili (kan ersättas med annan torr god chili)
2 msk anchochilipulver
smör till stekning
33 cl väldigt stark porter/stout.
2 dl bra och rätt så koncentrerad oxbuljong
1-2 msk muscavadosocker (efter smak)
salt och svartpeppar för avsmakning
limejuice för avsmakning

Gör så här

Torrosta koriander, spiskummin och fänkålsfrön tills de börjar dofta fantastiskt. Mortla (eller kör i kryddkvarn) de rostade kryddorna tillsammans med oregano och timjan. Blanda ner paprikapulver och anchochilipulver i kryddblandningen och ställ undan.

Koka upp en halvliter vaten och lägg ner de två torra chilifrukterna. Låt dem ligga i 30 minuter. Ta sedan upp dem och hacka dem fint, ta med kärnorna (vad än chiliexperterna säger).

Rosta märgbenen i ugnen på 250°C tills får lite yta och märgen börjar smälta.

Putsa björnköttet ordentligt. Det här ska bli en chili med hela köttbitar i och då är putsningen viktigare än om man kokar isär köttet helt. Skär köttet i kuber, ungefär 2x2x2 cm. Stek dem i portioner i en het stekpanna med smör. Ta inte allt på en gång då det inte ger rätt stekyta. Du vill få fin stekyta på köttet. Lägg sedan köttet i en gryta.

Sänk tempen i stekpannan och lägg i ytterligare smör. Tärna fläsket (kasta svålen) och stek försiktigt i pannan tills det börjar få lite färg. Lägg sedan fläsket i grytan.

Lägg sedan ner paprika, lök, vitlök och jalapeno i stekpannan och stek även det tills det blir mjukt och får en lite brynt yta. Lägg sedan grönsakerna i en gryta. Häll ett par deciliter vatten i stekpannan och deglacera den och häll sedan vätskan i grytan.

Nu är det dags för själva grytkoket. Kasta ner kryddor, chili, märgbenen, kaffet, portern och buljongen i grytan där redan har resten av grejerna. Koka upp och ställ sedan in grytan i ugnen på 120°C. Du kan också puttra den på spisen om du vill men jag tycker det är enklare att ha den i ugnen för då behöver man inte röra så mycket i den. Man har också chansen att bränna sig rejält när man tar ut den ur ugnen.

Koka i 3-4 timmar och smaka av köttet. Det ska vara rejält mört men inte falla sönder. Om du tycker att chilin är för blöt så kan du reducera ner den på spisen utan lock.

Avsluta med att smaksätta med choklad, socker, lime, salt och svartpeppar.

Servera med vad du vill, jag gillar tortillachips, salladsost eller vitost, picklade jalapeno och koriander. Cornbread är ett bra alternativ till chipsen.