Man frestas att översätta namnet på ’blue swimming crab’ till ’blå simkrabba’ men jag tror inte det är rätt. Vi verkar inte ha ett etablerat svenskt namn på arten Portunus pelagicus. Begreppet simkrabba finns dock så det kan jag använda.
Simkrabba
En simkrabba har några ben som är lätt ombildade att likna fenor som den använder för att ta sig fram simmande. Det är en hemskt stor produkt i Sydostasien och den lämpar sig väl för odling. Rätt hanterad kan odlingen av Portunus pelagicus vara gynnsamt för miljön.
De små simkrabborna har riktigt mjukt skal och går därigenom att äta i sin helhet, t ex är de fantastiska att fritera på cajunvis och servera i en stor hög med olika dippsåser. De lite större krabborna har fortfarande ganska mjukt skal så de är lättare att äta än pansarmonster som havskräftan.
Thaimat
Thaimat har blivit ett rätt stort intresse för mig och jag älskar att surfa runt på mer eller mindre autentiska recept och få inspiration. Det syns på Feeders att både jag och Mia har det intresset för vårt arkiv kring den här maten har vuxit sig ganska stort och vi har rätt bra blandning tycker jag.
Allt från larver till massor av blod. Även lite mer lättillgänglig mat som crab cakes och massaman curry.
Ingredienser
4 portioner
0,8-1 kg blue swimming crab
2 msk olja
1 msk tunt skivad galangal
2 tunt skivade vitlöksklyftor
2 msk tunt skivad ingefära
0,5 l vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 burk kokosmjölk
en näve korianderrötter (valfritt)
lite blandade gröna grönsaker, jag tog ’Young kale’ och akacia
2-3 msk thailändsk chilipasta (finns massor av sorter med vitt skilda smakkaraktärer men välj någon du gillar, köp gärna i thaibutik för de är bäst)
fisksås, saft från pressad lime och thaisoja för avsmakning
kokta nudlar efter eget val
koriander
färsk hili
Gör så här
- Börja med att fräsa galangal, vitlök och ingefära på medeltemperatur i oljan. Den ska inte få färg men däremot börja dofta himmelskt.
- Lägg i chilipastan och höj temperaturen och fräs sedan ett litet tag.
- Häll på vatten och lägg ner kycklingtärningen och låt koka ihop ett litet tag.
- Skvimpa ner kokosmjölken och koka upp, lägg därefter i korianderrötterna och låt puttra i 10 minuter.
- Lägg i övriga grönsaker och koka tills de har lagom konsistens. De ska inte vara alltför mjuka.
- Smaka av med fisksås limesaft och soja. Salta lite om du tycker att det behövs.
- Lägg ner krabborna och koka under lock tills de är klara. Det går hemskt fort.
- Servera genom att lägga lite nudlar i botten på varje tallrik. Lassa på med buljong och grönsaker och avsluta med att lägga på krabborna. Toppa med koriander och chili.