Search
Generic filters
Exact matches only

Ångbåtsbiff på kronhjort med ölsky

3
Delningar
MAT

Ångbåtsbiff på kronhjort med ölsky

ångbåtsbiff

Har ni någon koll på landskapsrätterna? Det hade inte jag men jag råkade snubbla in bland dem och det var ju lite intressant och tydligen är Upplands landskapsrätt Ångbåtsbiff. Eftersom jag bor i Uppland så känner jag att det är min förbannade skyldighet att plita ner receptet på den rätten.

Ångbåtsbiff

Upplands landskapsrätt är alltså Ångbåtsbiff och jag ska erkänna att jag inte kände till så mycket om den rätten innan jag satte mig och läste på. Det är en rätt som traditionellt har lagats på ångbåtar och dessutom direkt på ångpannan på fartyget. Tyvärr har jag ingen ångbåt så jag måste fuska.

Det här är det klassiska receptet och jag ser verkligen inte alls hur det skiljer sig från biffstek med lök. Jag blev lite besviken men såg en tydlig potential till små modifieringar som fortfarande håller rätten väldigt enkel men helt klart godare.

Jag valde kornhjortsbiff istället för nöt och det känns ju synnerligen vettigt när man befinner sig i Uppland. Jag drog dessutom i ganska mycket öl (valde en kraftig IPA) i skyn för att ge den lite mer karaktär. IPA bidrar i regel med både lite lagom syra och även lite karamellsmak. Det är väldigt få maträtter som lider av att få lite uppknuffning åt det hållet.

Vid serveringen skulle jag också förorda saltgurka för att få lite krispighet och lite annat smakstöd i maten.

Husmanskost på Feeders

Husmanskost är bland det roligaste jag vet att laga och jag gillar att pilla med detaljerna. Här hittar du alla våra recept på husmanskost.

Ingredienser

4 portioner

Kött och ölsky

4 skivor biff från kronhjort (funkar så klart med annat vilt också eller nöt)
salt och nymald svartpeppar
3 msk smör
5 rödlökar
2 dl öl, gärna en kraftigare IPA
1 msk oxfond
lite maizenaredning
socker, salt och svartpeppar

Till serveringen

Kokt potatis
saltgurka
persiljesmör med en gnutta vitlök
lite hackad persilja

Gör så här

Kött och ölsky

  1. Vi börjar med skysåsen för det tar tid att steka lök på bra sätt.
  2. Hette upp smör till medeltemperatur i en kastrull. Skiva tre av lökarna och fräs dem i smöret. Salta lite ovanpå. Det tar runt 20 minuter att få löken lite lätt karamelliserad.
  3. Häll sen på ölet och fonden och låt det reducera ner till ungefär hälften.
  4. Red av skyn försiktigt med lite maizenaredning och låt sedan stå på svag värme under lock tills det ärades för servering.
  5. Nu tar vi köttet. Bind upp köttet med steksnöre så det behåller formen av en puck. Salta och dra sedan på ordentligt med svartpeppar.
  6. Hetta upp smör i stekpannan och stek köttet på medeltemperatur först. När köttet har en innertemperaturer på runt 40°C så drar du på ordentligt så att stekytan blir fin. Slå sedan in köttbitarna i folie och lägg undan i 10 minuter.
  7. Samtidigt kan du dela de två överblivna lökarna och steka ytan tillsammans med kötet (se bilden). Låt dem sen stå där och våras på låg temp tills det är dags för att äta.

Servering

  1. Ös på generöst med lök och ölsky i botten av en djuptallrik.
  2. Lägg på kött, persiljesmör, potatis och saltgurka och toppa med hackad persilja.
  3. Det behövs nog inte sägas men till den här maten ska det serveras öl, varför inte samma IPA som du använde till skyn. Det skadar faktiskt inte att komplettera med en liten sup till maten.