Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesisk grissvans

0
Delningar
MAT

Kinesisk grissvans

kinesisk grissvan

Det här är ett enkelt recept på kinesisk grissvans, bräserad och smakrik. Det liknar receptet på bräserad fläsksida ganska mycket, men det är mer svål och ben. Och det låter kanske negativt men så är det inte alls. Svålen förvandlas till ljuvligt mjuk smakrik tuggighet och de små benen är bara trevliga att gnaga allt det goda av. Lite som när man äter revbensspjäll eller kycklingvingar. Eller som grisfötter på kinesiskt vis, vilket inte har minsta likhet med kalla geléiga grisfötter på svenskt vis.

Shaoxingvin ska hällas över svansen

En vacker kinesisk vinflaska i förgrunden, svans som tillagas i bakgrunden.

Det är inte så värst krångliga ingredienser i detta och även metoden är enkel och rakt på sak. Cassiablad, lätt kanelsmakande asiatiska ”lagerblad”, är nog lite svårare att få tag på men det kan man bara strunta i. Torkad chili har man i om man gillar hetta, annars låter man bara bli.

Jag brukar skriva ut ersättning för shaoxing i mina recept, alltså det kinesiska risvinet. Men det tänker jag inte göra här eftersom det numer faktiskt finns i Systembolagets ordinarie sortiment. Det är väl värt att köpa en flaska, både att ha i mat och att dricka till!

Jag äter grissvans

Gott att gnaga på! Det här är en tunn bit. De tjockare har mer kött på sig

Jag njöt av min svans som kvällssnacks den här gången utan nånting annat till, som en start på vårt kinesiska nyårsfirande. Men det är en utmärkt rätt att servera som en del av en kinesisk middag. Enkel att laga utan för mycket detaljpet och dessutom lätt att lyckas bra med.

Ingredienser

4 portioner

800 g grissvans
1 msk neutral matolja
4 cm ingefära, skivad
4 vitlöksklyftor, skivade
1 salladslök, skivad
1-2 torkade chilifrukter (valfritt)
1 dl shaoxing kinesiskt risvin (Systembolaget)
2 msk mörk soja
1 msk ljus soja
3 stjärnanis
1 cassiablad/asiatiskt lagerblad (valfritt)
Vatten efter behov
1,5 msk sirap (kandisocker om det finns)
Salt efter smak

2 salladslökar till servering

Det här är lagom till fyra personer i en kinesisk middag med fler rätter, eller till två personer som vill ha nånting gott att smaska på till ett par öl.

Gör så här

 1. Skölj svansarna. Ifall de har nån generande hårväxt, dra bort grova strån med pincett eller raka svansen på valfritt vis. Skär svansarna i gnagvänliga mindre bitar, kanske fem cm långa. Det går enklast med kraftig vass kniv eller om man känner sig fram och delar mellan kotorna.
 2. Lägg bitarna i en stor kastrull och häll på vatten så det gott och väl täcker. Koka upp och låt småkoka tio minuter. Det ska stiga skum till ytan. Häll sen bort vattnet och skölj av bitarna.
 3. Grissvansen steks

  Först steks svansbitarna i lite olja.

 4. Stek svansbitarna i olja i en tjockbottnad kastrull. De ska få fin färg. Tillsätt skivad vitlök, ingefära och salladslök och stek under omrörning tills det doftar gott av gyllene svans och kryddor. Den som gillar hetta kan förresten gärna tillsätta en torkad chilifrukt eller två också. Inga av kryddorna ska bli direkt bruna, än mindre brännas. Särskilt inte vitlöken.
 5. Häll över risvin och soja och tillsätt stjärnanis och ett cassiablad om du har. Häl sen över uppvärmt vatten tills det precis täcker svansbitarna. Låt det hela koka upp och sänk sen värmen så det småsjuder. Lägg på ett lock och låt sjuda i en timme eller mer. Svansen ska bli ordentligt mjuk men inte så pass att den börjar falla isär. Känn efter med en gaffel eller ätpinne hur mjuka de är.
 6. Grissvans kokas

  Svansen kokas mjuk med kryddor och smaksättning.

 7. Ta av locket och höj värmen så att såsen kan börja reduceras. Tillsätt sirap eller brunt kandisocker. Vänd bitarna då och då. Beorende på hur mycket vätska som är kan det ta ganska olika lång tid. Ifall svansen känns helt klar men det fortfarande är mycket vätska i pannan, lyft ur svansen och håll dem varma medan värmen höjs ytterligare så att det stormkokar. Rör om då och då medan vätskan kokar bort. Den ska bli såsigt sirapsaktig men inte försvinna helt. Det som är kvar ska ligga som ett härligt såsigt täcke över svansbitarna. Tänk klibbiga revbensspjäll, om än inte riktigt.
 8. Smaka av den nästan färdigreducerade såsen. Det är först mot slutet av reduceringen extra salt ska tillsättas, för om man saltar innan såsen är reducerad riskerar den att bli alltför salt.
 9. Och tryter tålamodet med reduceringen så går det faktiskt att bara reda av såsen med lite maizenamjöl. Det är inte meningen att man ska stå och svettas jättelänge över det här.
 10. Lägg tillbaka svansen i det såsiga och vänd runt dem. Häll upp i serveringsskål och strö över strimlad salladslök. Ät varmt. Den som vill äta snyggt plockar upp bitarna med pinnar och gnager bäst de kan från pinnarna. Men allra enklast – och kanske godast – är att hantera det som ett djur utan verktyg.
 11. Läs gärna inlägget om kinesiskt nyår för inspiration till fler goda kinesiska rätter som passar till.
Kinesisk grissvans

Det blir inte mycket godare!