Search
Generic filters
Exact matches only

Renstek sous vide

4
Delningar
MAT

Renstek sous vide

Jag beställde en renkalv i höstas och har nästan glömt bort att jag har det köttet. Det var så klart diverse styckdetaljer och givetvis ett par fina renstekar. …eller fina och fina förresten, jag är faktiskt lite besviken på styckningen. Jag har ju själv styckat en hel del så jag känner lätt igen en slarvig styckning. Säljer man premiumkött för premiumpris så vill det banne mig till att man premiumstyckar också. Nåja, jag kunde så klart fixa till det själv och avhöll mig t o m från att maila leverantören i affekt :-).

Sous vide

Jag har tyvärr inte jättemånga sous vide-recept och det beror främst på att jag lessnade totalt på den tekniken för runt tio år sedan. Jag var en ’early adopter’ på den fronten och plockade hem termobad från universitetet innan det ens fanns såna för hemmabruk. I början var jag helt besatt som alla nyfrälsta, jag lagade allt med tekniken och landade efter ett tag i att den är sjukt osexig. Allt hantverk är borta och då jag egentligen gillar att laga maten mer än jag gillar att äta den så blev det ju bara konstigt.

Hur som helst, vissa saker lagar jag fortfarande gärna med sous vide och att intresset är stor är det inget tvivel om. Receptet på älgstek sous vide har varit vår mest besökta bloggpost i fyra år och den kommer nog fortsätta vara det. Även tjälknölen på älg är poppis.

Jag har även två andra viltrecept där jag använt sous vide – orre och fasan.

Är du intresserad av sous vide på ett mer tekniskt och teoretiskt plan så har jag också gjort en bloggserie som du hittar via den här länken.

Renstek sous vide

Finns det egentligen någon anledning att blogga om renstek sous vide separat? Tja, jag vet inte egentligen. Däremot vet jag att många söker på det och då finns det ju en poäng av bara den anledningen. Dessutom tycker jag att just renstek bör köras på lite lägre temperatur än många andra sorters kött. Jag tycker på allvar att sous vide är den absolut bästa tekniken för att laga den här köttbiten.

Ingredienser

4 portioner

Renstek

800 renstek på renkalv
salt
svartpeppar
timjan

Förslag på tillbehör

potatisgratäng
rödvinssås
kokta gulbetor och kålrabbi

Gör så här

  1. Badda in rensteken ordentligt med salt, svartpeppar och timjan och vakuumpacka den sedan.
  2. Sätt utrustningen på 52°C och kör köttet i 3-4 timmar.
  3. Ta upp steken ur badet och ut ur påsen. Stek sedan yta på rejäl temperatur i olja.