Ett enkelt franskt recept på bönor som jag plockade upp i Lyon i somras, samtidigt som vi hämtade hem en koloni vägglöss. Jag köpte färska bönor av sorten cocos de Paimpol (trendmat!) på en marknad invid floden Saône och fick recepttips av kvinnan som odlat dem. Inga spännande nya smaker, bara överraskande gott sett till enkelheten.
Det här är ett sånt där recept som nästan enbart handlar om råvarorna. Ingen avancerad teknik krävs, inte heller dyra lyxvaror eller nån sofistikerad kryddning. Man bara rakt på sak kokar bönor med buljong, tomat och lite andra helt vardagliga grönsaker. Att det blir så gott är helt beroende av hur de ganska enkla ingredienserna smakar. Med smöriga fina bönor, hemkokt buljong och goda tomater kommer det bli fantastiskt bra! Men med likstela vintertomater knappast lika roligt. Det här är mat för skördetiden.

Huvudingrediensen är alltså bönor som är mogna men inte torkade, och som ofta ligger kvar i baljorna när de säljs. Den sort man spritar, inte såna där hela bönskidan äts. Den som odlar själv kan ha turen att hitta det mesta som behövs i den egna trädgården. Annars är det marknader eller butik och en dos tur som gäller här i Sverige. Borlottibönor är nog vanligast men t ex cocos de Paimpol eller kan också finnas. Frysta borlottibönor funkar också bra, och det brukar jag hitta i orientbutiker året om.
Den här sortens bönor på franskt vis äts gärna till fågel, lamm, fläsk eller fisk, eller bara ett gott bröd, men det där avgör man ju själv. De är milt smakrika och känns lätta för att vara en bönrätt, så inget stabbigt elände alltså.
Des punaises
Vägglössen då? Jo det är visst ganska vanligt i Frankrike. Efter ett tag i den hyrda och i övrigt väldigt trevliga lägenheten vid Place Bellecour i vackra Lyon, insåg vi att ”myggbetten” var en potentiellt besvärlig souvenir att ta med hem.
Så vi gjorde det enda rimliga – stuvade in våra fem stora proppfulla resväskor i plastsäckar redan på Arlanda, ställde dem i trädgården, för att sen väldigt omsorgsfullt sanera precis allt mha tvätt eller frys innan det fick komma in i huset. Rätt trassligt men vi löste det. En genomsökning av vägglusdetekterande hund kostade vi faktiskt också på oss för säkerhets skull, och inte en endaste lus hade slunkit in i huset. Puh! Des punaises françaises är ett otäckt minne blott. Det firar vi med ett glas franskt vin!
Ingredienser
4 portioner
500 g färska mogna bönor, spritade. T ex cocos de Paimpol eller borlotti
2 msk olivolja eller stekfett från bacon eller annat fläsk
2 gula lökar
3 dl god buljong
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
300 g färska tomater
2 morötter
1 grön paprika
En liten kvist timjan
1 färsk chili, valfritt
Vatten efter behov
Salt, peppar och socker efter smak
Gör så här
- Skiva och fräs två gula lökar i ett par matskedar olivolja eller stekfett från bacon eller annat fläsk. De ska bli lätt transparenta, inte brynta.
- Häll i 3 dl god buljong och låt koka upp. Jag använde hemkokt buljong på kycklingskrov och diverse grönsaksrester från frysen.
- Tillsätt tre vardera av hackade schalottenlökar och vitlöksklyftor, 300 g tärnade färska tomater, 2 tärnade morötter, 1 tärnad grön paprika och en liten färsk kvist timjan. Den som vill tillsätter en hackad färsk chili också för en lätt hetta.
- Häll i 500 g spritade bönor och se till att de är täckta av vätska. Tillsätt annars mer så det täcker, så att alla bönor blir genomkokta. Krydda med nymald svartpeppar och lite salt, beroende på hur salt buljongen är.
- Låt koka på låg värme med locket en aning på glänt. Häll på en skvätt extra vatten eller buljong om det behövs. Det ska sjuda, inte stormkoka. Efter ungefär tre kvart bör det vara klart. Bönorna ska bli smörigt mjuka men inte koka sönder. Det är bara att provsmaka och så är de klara när man är nöjd med konsistensen.
- Smaka av med salt, peppar och även en nypa socker om det behövs. Den som vill kan vända i strimlad basilika eller strö över hackad persilja eller vilken kryddört man nu känner för också.
Avslutningsvis några fler franska semesterminnen