Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Sichuan stir-fried potatoes, en oväntad potatisupplevelse

0
Delningar
MAT

Sichuan stir-fried potatoes, en oväntad potatisupplevelse

När jag pluggade i Sapporo i Japan för en faslig massa år sedan tog sonen i min värdfamilj med mig upp i bergen på en utflykt. Jag fattade inte riktigt vad utflykten gick ut på, vi skulle till ”Poteto kun”, potatiskillen. Men eftersom det mesta var märkligt då så ok, varför inte åka till en potatiskille i bergen också. Det klarnar nog.

Vi åkte länge och kom fram till ett litet hus i ingenstans. Där inne fanns mest bara några leende gipspotatisar och en bullig potatismaskot, alltså en tjock tygdräkt med en människa i. Det var Poteto kun. Jag och min värdbror hälsade artigt. Sen köpte vi varsin kokt mjölig potatis på bambupinne, alldeles täckt i tjock sockerlag. Vi åt våra potatisar på parkeringen och det var allt, därefter åkte vi hem igen.

Det var min ditintills mest oväntade potatisupplevelse och den har hållit tronen. Tills nu.

Potatiswoken i det här inlägget förvånade mig faktiskt snäppet mer. Hur ofta lär man sig nåt helt nytt om potatis?! Och den är egentligen inte ens det minsta konstig, den är bara något helt annat än vad mina förutfattade meningar sade att potatis ska vara. Det är en överraskande god rätt där potatis används och känns som en krispig grönsak snarare än en halvmjuk klump till maten.

Jag snubblade över den här rätten som ett sidoklick när jag läste något annat, tänkte att det måste vara fel, tillagningstiden kan inte stämma. Jag sökte fram andra varianter av ”sichuan stir fried potatoes” gjorda på lite olika vis men fortfarande stämde det liksom inte. En sån rätt måste man ju bara laga!

Sichuan stir-fried potatoes passar fint med ris. Dessutom är det en både billig, lättlagad och snabblagad rätt. Och god, tom jättegod! Obs att det inte är mitt recept. Receptet är mer eller mindre en blandning av de tjugo första snarlika googleträffarna bara.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2 portioner

2 stora potatisar eller 3-4 mindre. Jag ska försöka lura ut vilken typ av potatis som blir bäst, planerar uppdatera receptet med det.
2 msk neutral olja
1 msk hel sichuanpeppar
½ msk torkad strimlad inte alltför het chili, jag valde espelette. Anpassa efter din smak.
2 vitlökslyftor, mycket finhackade
1 tsk ingefära, mycket finhackad
Lite finstrimlad paprika, gärna med tunnare kött som röd snackpaprika eller grön sivri biber (Finns ofta i orientaliska butiker)
1 tsk ljus soja
½ tsk socker
1 msk valfri buljong
1,5 tsk chinkiangvinäger
Salt
½ tsk sesamolja
1 salladslök, strimlad i tunna ringar

Gör så här

1. Skala potatisen och skär till tunna tändsticksstrimlor. De måste dessvärre vara riktigt finskurna för att det här receptet ska funka bra. Jag förmodar att det finns smartare sätt att åstadkomma tändsticksstrimlor av potatis än att skära med kniv. Men så gjorde jag i alla fall och det gick utmärkt, kräver en viss skärpa hos kniven bara.

2. Lägg strimlorna i en bunke med iskallt vatten. Rör runt och häll av vattnet och häll sen i nytt vatten. Upprepa tills vattnet förblir hyfsat klart. Det är stärkelsen man får bort genom att skölja potatisen och på så vis slipper man att den klibbar ihop. Låt den sen ligga i lättsaltat vatten i en kvart och därefter rinna av ordentligt i ett durkslag medan du förbereder resten.

3. Strimla paprikan lika tunt som potatisen. Helst längsmed eftersom det blir snyggare, men i min iver gjorde jag själv på det osnygga viset.

4. Hetta upp oljan tillsammans med sichuanpepparen i en stekpanna. Det ska dofta gott men den får inte brännas. När det doftar tar du pannan av spisen och pillar bort all peppar. Kvar finns oljan som tagit smak.

5. Ställ pannan på spisen igen på maxvärme och tillsätt chili, ingefära och vitlök. Rör om några gånger och tillsätt sedan potatis och paprika. Låt steka en minut under omrörning och tillsätt sedan socker, soja, buljong och lite salt. Stek under omrörning i två minuter och ta från plattan. Rör i vinäger. Provsmaka och tillsätt mer salt om det behövs. Strö över salladslöken. Droppa över sesamolja.

6. Servera till ris och gärna några fler rätter.