Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Kengr / gundelia och färsk mandel, vårtips!

0
Delningar
KÖK

Kengr / gundelia och färsk mandel, vårtips!

Jag vill tipsa om ett par vårprimörer som du kan ha turen att råka på i orientaliska butiker eller i torghandeln just nu, den här tiden på året.

Kengr

Kngr / kengr / kenger som den heter på kurdiska eller gundelia som är det svenska namnet, oavsett namn så är det en väldigt trevlig vårprimör. Den ser ut som något som ska planteras snarare än ätas, små jordiga rotstumpar bara. Men det här är verkligen ett litet guldkorn! Ifall du tycker om svartrot, vit sparris och kronärtskocka är chansen stor att du kommer att uppskatta även gundelia. Endive påminner den förresten också om, men utan beskan och med fylligare smak.

Det enda lite bökiga med gundelian är rensningen. Det här är alltså någon sorts tistel och bladdelarna är taggiga som tusan. Och det taggiga måste skäras bort för att det inte ska kännas stickigt i munnen. Även det bruna höljet på skotten ska tas bort, men det är inte särskilt svårt. Det man äter är de bleka skotten och om man har tur de späda blomknopparna i dessa. De steks i olja och saltas, inte mycket mer behövs. Lite gyllenfrasig yta, mjukt och saftigt i övrigt. Mmmm!

Färsk mandel

Färsk mandel är en annan primör du kan hitta. De är som små hårda gröna aprikoser och det är hela mandelfrukten som äts, alltså inte bara den kärna vi vanligen äter, den har inte ens hunnit bildas än inne i frukten. Köp några, knapra i dig med lite salt bara eller skiva och stek i het olivolja med lite vitlök och salt. Men släpp tanken på mandel i bemärkelsen du är van vid, det här är något annat.

Och tusen tack till kurdiska mattwitter för hjälp med gundelian! Den är ny för året för mig medan den färska mandeln är en gammal vän. Är det något jag missat eller borde komplettera med? Gå gärna in på Feeders Facebooksida och låt mig veta!