Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
fritera
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Mexikansk fläskgryta – Guisado de Puerco con Tomatillos

0
Delningar
MAT

Mexikansk fläskgryta – Guisado de Puerco con Tomatillos

fläskgryta

Visst fan känns det som höst nu? Det är ju inte det egentligen men efter den här äckelvarma sommaren så känns det som midvinter just nu. Fast jag gillar det ju. Då får man laga fläskgryta t ex.

Jag och två kompisar kör vår årliga och grovt hedonistiska mat- och ölhelg i Hälsingland. Vi äter gott hela tiden och i regel har vi ett tema. I år är det surf ‘n turf och man får tolka det hur fan man vill, bara man har något från vatten och något från land i varje rätt. Vi inledde lite försiktigt igår med en fantastisk paella. I den hade jag scampi, musslor, svenska kräftor och rent fantastisk ungtupp som jag nackade åt en bekant.

Det är en väldigt bra helg det här. Jag vann dessutom både Mario Kart och plump igår så helgen har börjat finfint. Sen är det det där med den sena tolvan whisky… den kunde jag ju ha skitit i.

Mexikansk fläskgryta

Nåja, dagens mexikanska fläskgryta lagade jag förra helgen. Det är ett rätt så autentiskt recept och det är himla fint att ha tomatillos i den. Tomatillos kan man faktiskt hitta färskt i bättre butiker, bl a finns det på Nelins i Uppsala. Ingen billig grönsak. Hittar man inte färsk, och det gissar jag att du inte gör, så går det också att köpa konserverad tomatillo på Extremefood (passa på att köpa lite goda salsor också La Costenas Salsa Verde är ren knark). Men vafan, skit i tomatillos om du inte orkar. Köp en ask med physsalis (nära släkt med tomatillos) och kör med den istället.

Jag använde bogkött från linderödsvin, men det funkar bra med vilket lite segare fläskkött som helst. Vildsvin skulle gå skitbra, även lite smakigare äldre galt blir bra eftersom det är så starkt kryddat

Det är en enkel maträtt att älska. Själv håller jag igen lite på chilistyrkan för barnens skulle men gillar du riktigt stark mat så fläska på för fan.

Missa inte vår enormt fina tävling. In och tävla och vinn sous vide-utrustning för 3500 spänn.

För vegetarianer

Jag tänkte att jag ska börja ge lite tips på hur man gör mina maträtter vegetariska i fortsättningen. Den hör grytan är enkel att göra vegetarisk; skippa köttet och ersätt med bönor och/eller svamp.

Ingredienser

6 portioner

1 kg fläskkött, gärna framdel, skuret i grytbitar
1 tsk salt
1 msk svartpeppar
3 msk neutral olja (majsolja är bra tycker jag)
1 stor gul lök, hackad
4 vitlöksklyftor, hackade
3 färska jalapenos (eller grön chili), urkärnade och hackade
1 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
1 kanelstång
2 msk chilipulver
1 tsk mejram
1 tsk oregano
6 färska tomatillos, grovt hackade (eller en ask med delade physsalis, alternativt skiter du bara i det)
3-4 dl vatten
maizenaredning
salt, svartpeppar och limesaft för avsmakning

Gör så här

  1. Salta och peppra köttet och stek yta på det i en het stekpanna med olja. Lägg undan på en tallrik.
  2. Hetta upp mer olja i en gryta och fräs lök, vitlök och jalapeno försiktigt tills löken är mjuk. Tillsätt sedan kryddorna, tomatillos och vatten och låt puttra i en halvtimma.
  3. Tillsätt köttet och puttra under lock tills köttet är rejält mört men fortfarande håller ihop. Det är fasen helt underbart att gå och peta i sig köttbitar i köket.
  4. Smaka av grytan med salt, svartpeppar och limesaft och red den sedan till lite tjockare konsistens (du får välja själv hur du vill ha den).
  5. Servera med ris, färsk koriander, vitost, färsk chili, picklad rödlök (jag glömde en massa saker). Drick ljus öl till maten.