Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
fritera
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Mustig kycklinggryta

0
Delningar
MAT

Mustig kycklinggryta

mustig kycklinggryta

Det känns lite larvigt att börja prata om höst än känner jag. Det är för sjutton bara september och löven har knappt börjat gulna. Att jag är sjukt sugen på höstmat gör att jag ändå måste låtsas att det är höst. Dagens kycklinggryta doftar höst i min näsa.

Jag kan tycka att det är lite knepigt med gryta på kyckling då det är svårt att få fram de där långkokta smakerna. Många smaker som man är ute efter i en gryta bygger på att det sker kemiska reaktioner under en längre tids kokning och bildas nya mumsmolekyler.

Kruxet med vanlig brolierkyckling är att de är för möra för långkokning. Istället för att bli läckert saftigt trådig blir den mer och mer mjölig vid långkok (samma sak skulle hända om du var dum nog att smacka ner en oxfilé i ett långkok). För att kringgå det kan man köpa så stora fåglar som man hittar. De har i regel levt lite längre. Väljer man dessutom fågel som har fått vara ute och motionera lite så har muskelfibrerna fått ännu lite mer struktur. Av de anledningarna gillar jag kyckling från Hagby och köpte en bjässe på tre kilo för den här grytan (nix, jag är inte sponsrad).

Det är så fantastiskt mycket trevligare att köpa hel fågel också om man ska ha till grytor eller liknande. Nu har jag i och för sig tjatat om just det så mycket så det får vara nog. Tyst på sig Anders.

Mustig kycklinggryta

Hur som helst så är det här en höjdare till kycklinggryta. Den ligger så klart och snuddar en hel del åt Coq au vin-hållet, men den är nog lite enklare ändå. Inga större problem att laga och vill du gör det lätt för dig så köp för all del kycklinglårfiléer (gärna med benet kvar). Vi behöver inte vara puritaner och åbäkare här.

Det har nog inte undgått någon som följt mig ett tag att jag är en stor älskare av kyckling och det finns redan ett antal fler kycklingrecept på Feeders.

Mer kyckling

Ingredienser

6-8 portioner

1 stor kyckling eller två mindre (alternativt 2-3 kilo kycklingdelar)
lite vetemjöl (eller glutenfritt mjöl) att pudra med
smör eller ännu hellre ghee för stekning
150 g rökt fläsk, tärnat
2 morötter, slantade
2 selleristjälkar, slantade
1 stor gul lök, skalad och grovt hackad
1 vitlöksklyfta, krossad
1 tsk timjan
2 lagerblad
1 stjärnanis
2 dl rött vin (ju bättre vin desto bättre gryta)
3 dl kycklingbuljong (kokt från skrovet av din hela kyckling eller 3 dl vatten och en tärning kycklingbuljong)
maizenaredning
salt och svartpeppar

Gör så här

Använder du en hel kyckling så börja med att stycka upp den. Jag brukar behålla benet i, även på brösten. Det blir lite struligare att käka, men smaken blir godare. Ska du ha skriv till buljong så räcker det med det som blir över i alla fall.

Mjöla in bitarna ordentligt och stek dem sedan runt om i en het panna med smör eller ghee. Ta sedan ur dem och ställ undan.

Hetta upp smör i en gryta med lock. Lägg sedan ner fläsktärningarna och stek dem på medelhög temperatur tills de får lite färg. Det är som med bacon att det tar lite tid att göra på bästa sätt. Medelhög temp och längre tid ger krispigare yta. Tillsätt sedan morot, lök, selleri, vitlök, timjan, lagerblad och stjärnanis och låt fräsa med tills löken börjar bli transparent.

Häll sedan på vinet på grönsakerna och reducera ner tills max en tredjedel återstår av vätskan (då har du i princip kokat bort all alkohol).

Tillsätt sedan kycklingbuljong och lägg även ner kycklingdelarna. Låt puttra i ungefär en timma. Har du äldre/större fågel så kan du koka nästan två timmar utan att paja köttet.

Red av till lite simmig konsistens med maizenaredning och smaka av med salt och svartpeppar.

Servera med kokt potatis och gärna lite picklade grönsaker (Mia säger inte picklad för hon är en jättegammal tant). Jag hade snabbpicklat lite hyvlad morot och squash.