Search
Generic filters
Exact matches only

Sallad på blomkålssvamp, blomkål och päron

0
Delningar
MAT

Sallad på blomkålssvamp, blomkål och päron

Jag har några saker i livet som krånglat lite på senare tid. Saker som rör familj och vänner, inget jätteallvarligt och verkligen inte alls bara dåligt, men inget som hör hemma i en matblogg. Men när saker trasslar, då är det skogen som är min bästa plats. Där kan jag andas. Jag behöver egentligen inte ens plocka svamp, även om jag råkar älska just det. Bara pinna runt och glo räcker faktiskt gott.

Men nu alltså, all svamp, så mycket! Det gäller att ha med sig korgen. Jag plockade både stolt fjällskivling och blomkålssvamp i helgen, och från min mamma så fick jag gula kantareller, blek taggsvamp och en massa svart trumpetsvamp. Det här är verkligen den bästa tiden på hela året!

Och jag har fortfarande en massa ätbart i trädgården att skörda. Jag tycker så mycket om att gå ut och kolla vad som finns, få idéer till vad jag ska laga. Ta upp lite potatis, nypa i kryddörterna. Eller bara sitta på trädäcket och glo på det hela. Glo på äppelträdet höll jag på att skriva, men det tog jag ju ner i ett inspirerat ögonblick härom veckan så… äh.

Det mesta av den blomkålssvamp jag hittade i helgen använde jag till en bit rökt reninnanlår. En del stekte jag som den var och åt på stående fot i köket, och den sista biten fick bli till den här ganska enkla salladen med smörig blomkålskräm, päron och pinjenötter. Det är en sån där sallad som man snor ihop när man inte riktigt har utrymme att laga mat utan bara vill få till nåt av det som måste användas, men ändå vill att det ska vara gott och lyfta själen ett pinnhål.

Jag smaksatte med enbär för jag tycker det passar fint till både den lätt tallsmakande blomkålssvampen och blomkålen. Pinjenötterna lade jag till pga tall. Jag ville använda känslan av skog från svampen, förlänga den ända in i köket.

Jag lade också till gröna blad för både smak- och färgkontrast. Jag hade hoppats på harsyra men hittade inte ett enda blad i det lilla skogsområdet nära huset så jag använde små blad av trädgårdssyra. Det finns också blad och blommor av shungiku, eller kranskrage som den heter på svenska, i min trädgård. Det är en japansk kryddig bladväxt som jag tänker på som pomeranssmakande. Men när jag provbet i den nu med den här rätten i huvudet insåg jag nåt jag aldrig innan noterat, att den har en tydlig ton av enbär! Det blev perfekt till, plus att den är väldigt dekorativ. Jag hittade också några eftersläntrande blommor av gråärt som utöver att de är vackra faktiskt passar riktigt fint i smaken till blomkål.

Eventuellt är det en bra idé att lägga till några stänk av en enkel vinägrett också. Jag använde inte utan hade ett ganska syrligt och väldigt gott päron i, plus bladen av trädgårdssyra som stod för ett syrligt inslag. Men nån syra behövs för att bryta av mot det snällmurriga och smöriga. Ett passande vin kan ju också göra sitt till.

Det är förresten plättlätt att göra rätten vegansk genom att byta ut smöret i blomkålskrämen mot en neutral matolja.

Ingredienser

Blomkålssvamp
Friskt och gott inte för mosigt päron. Äpple passar också bra för dig som inte huggit ner ditt äppelträd.
Gröna blad för både smak- och färgkontrast
Pinjenötter, rostade

Blomkålskräm från detta recept, pilgrimsmusslor med blomkål och tryffel, eventuellt av lila blomkål. Lägg till några enbär som får vara med i ugnen och sen mixas i. Jag slängde i åtta enbär.

Eventuellt en vinägrett, kanske på sherryvinäger

Gör så här

  1. Gör blomkålskrämen enligt detta recept. Lägg till några enbär som får lagas och mixas med blomkålen. Vill du laga veganskt använder du en neutral matolja istället för smör.
  2. Fritera svampen i bitar i ordentligt het olja. Det tar bara nån minut. Den ska få lätt färg och bli lite krispig, särskilt i ytterkanten. Låt rinna av på hushållspapper och salta direkt.
  3. Låt bli att skala päronet. Skär det i små kuber eller hur du nu föredrar.
  4. Lägg upp varm eller ljummen blomkålskräm, friterad blomkålssvamp, päronbitar, rostade pinjenötter och diverse blad. Stänk över några droppar vinägrett om du använder.
  5. Servera som förrätt eller lätt lunch med nåt gott att dricka och kanske en bit bröd.