Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Burmesisk grillad makrill

0
Delningar
MAT

Burmesisk grillad makrill

Ett grillrecept nu? Det är ju höst, då kan man väl inte grilla?

Jodå, det funkar ju alldeles fantastiskt bra att grilla året om! Det blir bara en lite annan upplevelse. Och i alla fall jag har fortfarande mynta och annat i trädgården, och fin fisk finns att få tag på. Plus att vi ju lyckats så bra med att tweaka klimatet att det faktiskt är rena sommaren ute nu. Sommar som den var förr alltså.

Ofta i butiker med mat från andra länder finns en massa spännande fryst fisk. Jag köper sällan det, mest eftersom jag nästan alltid tycker det är viktigare att fisken är färsk och fin än att den är av en speciell sort. Men så fick jag ändå för mig att testa en indisk makrill som jag ofta ser. Det ska sägas på en gång att den var ok men inte jättemycket mer än så. Nästa gång kommer jag laga det här på någon färsk fisk, kanske alldeles vanlig svensk makrill eller dourade/guldsparid, som ofta finns i min fiskbutik.

Men tillagningssättet, att grilla ganska liten fisk hel med en enkel färsk kryddpasta på burmesiskt vis, det kommer jag definitivt använda igen. Det här är verkligen ett jättegott och dessutom enkelt sätt att grilla fisk. Det är inga konstigheter alls, bara gott och ostasiatiskt. För i ärlighetens namn blir väl fisken riktigt burmesisk främst genom att kompletteras med burmesisk myntachutney.

Ingredienser

4 hela indiska makrillar, guldsparid eller annan portionsstor fisk som passar att grilla

Kryddpasta

1 schalottenlök
2 cm färsk gurkmeja eller 1 tsk torkad
2 heta färska chilifrukter
1 näve färsk thaibasilika
1 bit ingefära motsvarande ungefär en msk hackad
1 vitlöksklyfta
1/2 bit citrongräs, den nedre delen, grovhackad
1 msk fisksås
Ev 1 msk neutral matolja

Till servering

Burmesisk myntachutney
Limeklyftor
Ris

Gör så här

  1. Stöt de fasta ingredienserna till kryddpastan i en mortel. Tänk på att gurkmejan gärna färgar av sig, men färgen är inte permanent utan bleknar i solljus. När kryddorna är ordentligt krossade tillsätts fisksåsen och mortlas ihop lite till. Det gör inget om det mortlade är lite trådig och eländigt, kryddpastan kommer ge av sig smak fint ändå. Ifall du använder makrill är fisken fet i sig och inget tillsatt fett behövs. Ifall du använder en magrare fisk, tillsätt nån matsked olja till kryddpastan.
  2. Skär några snitt tvärs över fiskarna. Snitten ska dels förhindra att skinnet drar ihop sig förstör formen på fisken, dels tillåta kryddorna att tränga in i fiskköttet, dels jämna ut tillagningen av fisken en smula.
  3. Kleta in hela fiskarna utvändigt och invändigt med kryddpastan bäst det går. Låt dem ligga i kylskåp i minst en halvtimme, gärna längre.
  4. Använd gärna en fiskklämma när du grillar, det blir enklare. Grilla över glöd så att de får fin färg utvändigt och blir lagade rakt igenom, men var noga med att inte övergrilla. Vänd då och då. Flytta fisken en bit ifrån glöden ifall utsidan riskerar att brännas innan insidan hunnit bli klar. Pensla gärna med överbliven kryddpasta några gånger under grillningen.
  5. Servera fisken med limeklyftor, burmesisk myntachutney och kanske en sallad med dressing av lime och fisksås. Ris är gott till.

En helt annan burmesisk rätt är denna väldigt goda citroncurry.