Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Escabeche, tonfisk med apelsin och habanero

0
Delningar
MAT

Escabeche, tonfisk med apelsin och habanero

Man handlar. Ser fantastisk tonfisk i fiskdisken. Köper så klart en stor bit utan vidare plan. Men sen då?

Min vanliga lösning är att titta mig ikring i kök och trädgård och försöka tänka ut vad som kan komplettera den råvara jag råkat köpa på mig. Idag var det en apelsin som glodde på mig, och en faslig massa lök. Men ceviche igen? Nä, idag har första riktiga snön fallit och jag vill ha något som bättre matchar årstiden.

Escabeche är ett grundkoncept mer än ett enda recept. Det finns en massa olika varianter världen över, men det är ganska likt en ceviche med syrlig marinad och lök, fast ofta med kokning eller stekning och lite mustigare ingredienser än i ceviche. Här gör jag en fri tolkning av konceptet utifrån vad som finns hemma just nu.

Apelsin, både juice och skalrasp. Färska lagerblad. En tropiskt fruktig habanerochili som inte är alltför giftigt het. Morot, lök, färsk timjan och oregano. Allt utom apelsinen kommer från trädgården. Tillagningen går på totalt 20 minuter. Hacka, koka upp lagen och sen bara hälla det hela över den råa fisken.

Låter det bekant, har jag lagat detta förut? Nästan faktiskt, fast en somrigare variant på temat. Tonfisk med apelsin, rosmarin och chili är något liknande men ändå helt annorlunda i smak och känsla.

Ingredienser

2 portioner eller 4 förrättsportioner

400 g rå tonfisk
1 apelsin
2 msk vitvinsvinäger alt maltvinäger
1 silverlök alt 3 stora schalottenlökar
1 morot
2 lagerblad, helst färska
1 kvist färsk timjan eller en nypa torkad
1 habanero, gärna lite mildare
1 fast tomat, valfri färg. Jag valde en grönspräcklig.
1 msk olivolja
Salt och socker efter smak
Färsk timjan eller oregano

Receptet går bra att dubbla om du vill servera till buffé.

Gör så här

  1. Skär eller raspa av det orange från apelsinskalet, gärna med ett zestjärn så det blir tunna små remsor. Halvera apelsinen och pressa ut juicen.
  2. Häll i en kastrull tillsammans med vinägern, lagerblad och timjan. Salta ganska generöst.
  3. Skär löken i först halvor på längden, så att kniven går igenom ”polerna”, och sen tunna klyftor. Alltså inte i ringar. Skala och strimla moroten i tändsticksstora stavar. Lägg allt i kastrullen.
  4. Halvera tomaten och gröp ur innanmätet. Skär tomaten i tunna strimlor i samma ledd som löken, alltså som tunna små klyftor även den. Gör detsamma med habaneron, skär den i väldigt tunna strimlor. Provsmaka habaneron för att känna hur het den är, så du vet hur mycket du vågar ha i.
  5. Koka upp innehållet i kastrullen och låt koka ett par minuter. Ta kastrullen av värmen och ställ att svalna.
  6. När marinaden svalnat lite, tillsätt tomat och habanero och rör om. Smaka av med salt och socker och eventuellt lite mer habanero eller vinäger. Smaken på apelsiner är ju olika vilket påverkar smakbalansen. Låt stå tills marinaden är ljummen.
  7. Skär fisken i cm-tjocka skivor eller kuber med cirka 2 cm sida, beroende på hur din tonfiskbit ser ut. Lägg tonfisken på serveringsfat. Två större skålar om du vill servera som lättare lunch- eller kvällsrätt, mindre skålar om du vill servera som förrätt. Eller ett större fat till buffé.
  8. Häll marinad och grönsaker över den råa fisken. Ringla över olivoljan. Strö över lite färsk oregano eller timjan. Servera direkt. Särskilt om du serverar som ensamrätt är det gott med friterade majsbröd eller liknande till.