Search
Generic filters
Exact matches only

Tacos på fläsksida. Hot sauce, blue cheese… Som buffalo wings!

0
Delningar
MAT

Tacos på fläsksida. Hot sauce, blue cheese… Som buffalo wings!

Det var då fasen vad jag lyckades få till anemiskt bleka foton på detta! Det var grått ute, jag var otålig, jag har absolut inte tålamod att justera färgerna vid datorn nu för det är ju en solig lördag. Men synd för det avspeglar inte alls smaken som är allt annat än blek, och i verkligheten såg det banne mig jättemycket aptitligare ut.

Det här är riktigt gott på riktigt!

Jag har helt enkelt grillat en fläsksida smaksatt med hot sauce tills den blivit saftig och mjuk och fått en fin knaprig svål. Sen serverat skivor av fläsket med blue cheese dressing och tärningar av rå stjälkselleri och päron. Päron är ett avsteg från ursprungskonceptet, men jag tycker det är gott med något friskt och sött till fläsk. Det blev en alldeles makalöst fin kombination!

Annat buffalo på bloggen är dessa buffalo worms à la Pete.

Ingredienser

4 portioner

Fläsksida

1 färsk fläsksida, gärna större när du ändå håller på
3 tsk salt
1 tsk socker
1 dl hotsauce
2 tsk chiliflakes

Till servering

Tortillabröd, gärna små
Blue cheese dressing, förslagsvis enligt receptet i detta inlägg
5 stjälkar selleri, fint tärnade
2-3 oskalade päron, tärnade

Gör så här

 1. Skär ett rutmönster i svålen men försök att inte skära för djupt igenom fettlagret som ligger precis under svålen.
 2. Blanda salt, socker, chili flakes och 1/2 dl hot sauce. Gnugga in fläsket med blandningen. Låt ligga i kylskåpet över natten, runt tolv timmar.
 3. Lägg köttet med svålsidan ner i en grilltålig form som inte är alltför mycket större än köttbiten. Häll en matsked hot sauce i botten på formen.
 4. Lägg en hög kol eller briketter på ena sidan av grillen. Köttet ska ställas på den andra sidan så att grillningen görs indirekt. Tänd kolen och invänta glöd.
 5. Låt grilla i kanske två timmar. Ju lägre temperatur du lyckas hålla desto längre tid på grillen blir det. Lång tid på låg temp brukar bli saftigt och mört. Köttet ska komma upp i en innertemperatur av ungefär 85 grader, fast det är lite av en preferensfråga. Men fettet ska ha börjat smälta ur, men exakt hur mycket är där preferenserna kommer in. Det märks även i botten på formen där en massa rinnande fett har flutit ut.
 6. Då och då ska du vända på köttet. Verkar det bli för torrt eller tom börja brännas i botten av formen häller du på en matsked hot sauce. Köttet får inte gå torrt och brännas så det måste vara fuktigt i botten, men det ska inte heller bildas alltför mycket sky.
 7. Fyll på med mer kol vid behov. Glöden ska inte dö av.
 8. När du bedömer att köttet närmar sig färdigt är det viktigt att det finns tillräckligt med glöd för att kunna grilla på svålen direkt och få den att puffa upp och bli frasig och svingod. Annars blir den mest ett segt elände. Håll koll!
 9. När köttet är färdigt tar du det ur formen och lägger med svålsidan nedåt över den heta glöden. Ifall du även vill ha lite extra färg på det övriga köttet låter du det få några minuter direkt hetta först. Det kommer att droppa fett från svålen och det kan lätt börja brinna. Svettas inte över det men håll stenkoll, det får inte brännas. På bara ett par minuter brukar svålen liksom puffa upp och bli frasig. När det skett är fläsksidan klar att tas av grillen.
 10. Låt det stå nån halvtimme och svalna till innan du med en vass kniv skär upp i ungefär cm-tjocka skivor. Häll eventuell sky över skivorna men undvik att få med allt fett som runnit ur. Förslagsvis häller du av fettet först eftersom det flyter ovanpå och sparar det i kylskåpet till att steka diverse godsaker i. Du får absolut inte kasta det för gott fläskfett är ju guld värt i köket!
 11. Servera fläskskivorna i tortillabröd med ett lass selleritärningar och några päronbitar till, och en stor sked blue cheese dressing. Om du av någon anledning fått för mesig chilismak på köttet, t ex pga barnanpassning, så kan du gott slaska på lite extra hot sauce också.
 12. Och lägg upp några jäkla tomater eller annat färgglatt bredvid om du ska fota godsakerna, så du får roligare bilder än vad jag fick till!

Några andra fläsksidor