Search
Generic filters
Exact matches only

Glöggfläsk

1
Delningar
MAT

Glöggfläsk

Lustigt nog har det deppigaste med pandemin visat sig vara att ungarnas kompisar inte är här som vanligt. De träffar ju några nära skolkompisar men det är inte alls lika lättvindigt och självklart som det brukar vara. Och de där små pratstunderna med hämtande föräldrar går också bort när glina piper ut till en väntande bil istället för att stå och sucka i hallen en kvart eller två medan föräldrarna tar chansen till lite välbehövligt småprat. Små glimtar av umgås som kanske inte är så små ändå. Jag saknar dem.

Och jag saknar att ha ungarnas kompisar här på mat. Inte heller nåt jag tänkt så mycket på innan, vi ska ha mat liksom. Men det blir faktiskt lite extra trevligt med nån eller några till vid bordet. Nya saker att prata om, lite mer liv bara. Nu är dagarna mer lika varandra och man träffar knappt en själ. Är det igår eller imorgon, jag vet knappt.

Det är faktiskt lite tråkigare att laga mat nu. Antar att också mörkret spelar in. Men kanske är det även viktigare med en bra middag nu? Trots allt är det en bra stund med spelrum att överraska och möjlighet att förgylla livet som inte alla andra delar av vardagen självklart har. (Och ogenomtänkt nätshopping av julklappar, det förgyller också livet! Det kommer även den dotter som får en pinsamt stor laddning färgglatt glittersmink hålla med mig om.)

Det här åt vi till middag härom dagen. Glöggfläsk är en juligare variant av pepparfläsk med vin och vitlök. En väldigt bra och lättlagad rätt som även funkar himla fint till julbordet. Vi kör ju nån sorts långdraget uppdelat julbord i år under hela december, istället för att försöka klämma in allt på julafton.

Ingredienser

1,2 kg riktigt fint smakrikt fläsk, gärna av vildsvin, t ex karré, tjocka revbensspjäll eller köttintensiv fläsksida
1 tsk salt
2 dl vinglögg (Jag använde en ganska torr glögg)
1 dl rött vin (alternativt mer glögg, om du vill betona det juliga)
1 tsk riktigt bra hel svartpeppar (Jag använde vinh linh black pepper från The pepper quest)
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
5 lagerblad, jag använde färska
3 msk olivolja

Gör så här

  1. Skär köttet i bitar, kanske 4 eller 5 cm sida, eller skär spjället mellan benen. Skär löken i tunna ”båtar” längsmed och skär vitlöken i skivor. Stöt pepparn i en mortel, inte alldeles för fint, eller mal den grovt. Om du använder färska lagerblad, skrynkla till dem lite mellan händerna men så att de fortfarande hänger ihop. Blanda med vin och olivoljan och häll marinaden över köttet och rör runt så alla bitar smaksätts. Låt stå i kylen minst sex timmar eller över natten.
  2. Hetta upp en panna. Låt köttbitarna rinna av lite, lägg dem i den heta pannan och bryn dem runtom. De ska absolut inte bli genomstekta utan målet är bara en fin stekyta.
  3. Lägg de brynta köttbitarna tätt i en ugnsform. Häll marinaden i stekpannan och låt bubbla nån minut först för att få med steksmaken. Häll sedan marinaden i formen med köttet. Ställ formen i 150 grader varm ugn.
  4. Vänd köttbitarna ett par gånger under tiden i ugnen och fyll på med mer vin om vätskan skulle börja koka bort. Det ska hela tiden vara lite sky i formen, men verkligen inte mycket. När köttet är mört och fint (men absolut inte så där sönderfallande som pulled pork), efter kanske 1,5 h men det beror på vilket kött du använder (testa!), så är rätten klar. Provsmaka och salta mer vid behov.
  5. Servera glöggfläsk som varm rätt på julbordet, eller till middag med bröd, potatismos, ris, grönsaker, en sallad eller vad du nu råkar känna för. Och skyn skedas med fördel över köttbitarna vid servering.

Sugen på mer?