Search
Generic filters
Exact matches only

Friterad brysselkål med olika smaksättningar

1
Delningar
MAT

Friterad brysselkål med olika smaksättningar

Det här är hur gott som helst! Friterad brysselkål är så lååångt ifrån de deppigt överkokta blötbeska bollar man ibland serveras. Gyllenfrasig och i full blom kommer den verkligen till sin rätt. Nån smaksättning, några tillbehör. Det behöver inte vara mkt bökigare än så. Jag förklarar hur man gör och tipsar om flera enkla goda sätt att servera kålen nedan.

Riktigt fin rå brysselkål

Det här är verkligen ett fenomenalt tillagningssätt, dessutom enkelt. Det funkar i både tjockbottnad kastrull och fritös. Men det är inte en smitväg förbi betydelsen av en bra råvara. Tvärtom så är resultatet beroende av färsk och fin brysselkål, vackert pistaschgrön och spänstig. Ju bättre kvalitet desto godare blir det.

Friterad brysselkål är jättegod som den är med bara salt och citron som balanserar upp beskan och fettet. Men den passar också bra att smaksätta på alla möjliga vis. Härom dagen blev det riven ost, citron och svartpeppar. Idag gjorde jag en julig variant med en ostkräm på svecia och russin som fått dra i portvin. Framåt våren river jag fetaost över, generöst med citron, oliver, peppar och färsk oregano. Kanske ett glas retsina till?

Brysselkål med riven svecia och svartpeppar

En annan väldigt god och enkel grönsaksrätt som passar till julen är dessa ugnsbakade morötter med syrsor. Jättegod även utan syrsor!

Ingredienser

Färsk brysselkål
Olja till fritering
Salt

Förslag till smaksättning

  • Riven ost som parmesan eller svecia, citron, nymald svartpeppar
  • Kräm på lagrad ost, russin blötlagda i portvin, rostade hasselnötter
  • Sesamolja, rostade sesamfrön, nån kinesisk kryddblandning (Jag använde ett smakprov på en kryddblandning från Pepper Quest senast)
  • Dressing på citron, sardeller, vitlök, svartpeppar
  • Dressing på fisksås, lime, chili, färsk mynta, lite socker
  • Dipp på gräddfil, majonnäs, rivet citronskal, vitlök, finriven parmesan
  • Riven fetaost, svarta oliver, färsk oregano, citron
  • Valnötter, tärnat äpple, kräm eller kuber av t ex svecia eller herrgårdsost
  • Krämig äggröra, rökt fisk, inlagda senapskorn
  • Mozzarella, filéad rosa grapefrukt, olivolja

Receptet på ostkrämen finns här.

Gör så här

  1. Först och främst, välj fin grön brysselkål. En pigg kål smakar bättre, det går inte att komma runt.
  2. Plocka av de yttersta fula bladen och skär av den intorkade snittytan nedtill. Skär ett kryss ungefär 2/3 ner från toppen av brysselkålen.
  3. Fritera i ganska het olja, 180 grader, tills de öppnar upp sig som blommor och blir brunfrasiga. Ett par minuter tar det, lite beroende på hur stor brysselkålen är.
  4. Låt rinna av upp och ned på generöst med hushållspapper. Salta lätt.
  5. Lägg upp på fat och smaksätt enligt nåt av förslagen ovan. Eventuell kräm breds förslagsvis på ett serveringsfat och den friterade brysselkålen läggs ovanpå, eller så klickas krämen ut snyggt på nåt vis. Ost rivs över. Dipp serveras i skål vid sidan medan dressing skedas över vid servering.
  6. Servera direkt!

Sugen på mer?