Search
Generic filters
Exact matches only

Kinesisk bräserad oxsvans

0
Delningar
MAT

Kinesisk bräserad oxsvans

Vintern är en bra tid för doftande långkok. Och januari brukar ju vara en fattig månad så oxsvans är en behändig råvara om man vill stryka bankkontot medhårs. Det är nog det allra mest prisvärda köttet faktiskt, och även så himla värt relativt ansträning. Det är kort sagt billigt och otroligt lättlagat, och smakar ändå mycket godare än det mesta. Enormt bra mat!

Det här receptet har jag tagit nästan rakt av från den jättebra bloggen The woks of life. Jag har tweakat en del men inte så värst mycket. Bland annat hade jag i svart kardemumma också. Jag brukar använda det till långkokt fläsk som peruansk fläsklägg och indisk mat som rökig dal men var sugen på den dova murriga rökigheten så tillsatte den även här.

Kapslar av svart kardemumma

I ärlighetens namn lagar jag nåt väldigt snarlikt den här rätten då och då på egna ben, utan recept och mest bara på känn. Så gör jag med den mesta maten. När jag lagar ny mat utgår jag ofta ifrån andras recept, men efter att ha lagat en gång för att veta hur det är tänkt att smaka så gör jag det till mitt. Men sen brukar jag faktiskt ibland upprepa lärdomen genom att stämma av med ett bra recept, laga enligt instruktioner på nån annas vis för att se hur det blir då. Det kan vara lite för lätt att fastna i egna hjulspår annars.

Vi har bloggat en del riktigt bra recept på oxsvans tidigare, värt att botanisera bland. Spanskt, mexikanskt, ungerskt, peruanskt… Och så klart en riktigt gräddmjukt mustig klassisk oxsvanssoppa.

Ingredienser

1,3 kg oxsvans
1 msk matolja
3 skivor färsk ingefära
6 vitlöksklyftor
3 stjärnanis
6 kryddnejlikor
2 kapslar svart kardemumma (om du har)
3 lagerblad
1,5 dl Shaoxingvin
2 msk mörk soja
3 msk ljus soja
1,5 msk sirap
3 dl vatten + efter behov
Salt efter smak
2 salladslökar eller purjo

Gör så här

  1. Bryn oxsvansen ordentligt i en stor gryta. Ta upp dem och tillsätt istället ingefära, hela men lätt krossade klyftor av vitlök (tryck till dem med bredsidan av kniven), stjärnanis, kryddnelika, svart kardemumma och lagerblad. Rör runt dem i ett par minuter tills det doftar men se till att kryddorna inte bränns.
  2. Häll i risvinet tillsammans med båda sorters soja, sirap och vatten. Salta väldigt lätt. Det är bättre att kompletteringssalta sen än att det blir för salt.
  3. Lägg tillbaka oxsvansbitarna och koka upp. Lägg sen på locket och sänk temperaturen. Låt sjuda på låg temperatur i minst ett par timmar och gärna längre. Här är det den egna preferensen som avgör tiden. Ju längre kokning, desto mjukare kött, och desto mer utsmält härlig bindväv som gör såsen len. Jag valde drygt fyra timmar eftersom ungarna gillar svansen smältande mjuk. Det är bara att känna efter med en gaffel. Likaså är det bra att titta till då och då ifall det behövs påfyllning av vatten. Det ska inte koka torrt. Efter ungefär en timme, smaka av och justera sältan. Tänk på att såsen kommer reduceras och få kraftigare smak mot slutet bara. Jag brukar även vända på svansbitarna i samband med det.
  4. När du är nästan nöjd med kokningen av köttet, ta av locket. Du kanske behöver höja temperauren en aning. Fortsätt sjuda i en halvtimme eller så tills det mesta av vätskan har kokat av. Rör runt i såsen lite försiktigt och även här kan extra vatten behöva tillsättas. Det ska finnas en kladdig sås som täcker köttet men inte så mycket mer. Mot slutet kan det vara idé att ännu en gång justera sälta och även sötma mha sirap.
  5. Fördelen med den här rätten är att den kan stå ett tag om den blir klar tidigare än beräknat. Det är ingen sufflé eller sallad som vissnar liksom. Det går även bra att göra i förväg och värma på försiktigt när den ska ätas.
  6. Strö över strimlad salladslök och servera med ris och några kompletterande rätter (här finns vårt kinesiska receptarkiv). Här gjorde jag bl a en enkel wok på strimlad stjälk av brysselkål och en syrlig gurksallad. Ibland lyfter jag av svansen till ett fat och vänder platta kokta risnudlar i såsen, för att sen lägga tillbaka svansbitarna ovanpå nudlarna. Och så smakar det så klart gott med kinesiskt risvin till.