Rena trolleriet! Lite ingefära i varm sötad mjölk och så blir det till en mjukt silkeslen pudding på en kvart. Det var min jättebra kollega Jenny (hon med drinken) som tipsade om den här kinesiska efterrätten, och det var ju bara att provlaga samma kväll så klart. Ut i köket och en kvart senare ställde jag in färdig ingefärsdoftande kinesisk mjölkpudding i kylen att kallna. Perfekt inför de kommande veckornas firande av kaninens år!
Plättlätt om man gör rätt
Men är det verkligen så himla enkelt? Man vet ju hur såna där matlagningsvideos förenklar och förskönar. Men jo, faktiskt! Precis så enkelt är det, bara man gör rätt. Sen finns det så klart lite finlir… Det som händer är att enzymet zingibain som finns i ingefära fungerar som ostlöpe och får mjölken att stelna.
Vad är då rätt? Först och främst behöver mjölken ha rätt temperatur. Och sen ska man låta bli att röra runt i mjölken efter man blandat ingredienserna i rätt mängd. Jag testade med olika temperaturer och olika mängd ingefära och socker, och tyckte väl det funkade lite bättre och sämre. Men allt funkade. På nätet finns olika angivelser om optimal temperatur, men jag undrar om det inte delvis beror på att mjölken kyls ned dels när man häller den och dels av den svala skålen. Nedan beskriver jag det som funkade bäst för mig.
Och här är min egen video på instagram om hur jag lagade puddingen! Förskönande? Nope, men det skrivna receptet nedan underlättar ett bra resultat.
Nåt lent som avrundar
Efterrätt förresten. Jag tänker i västerländska middagstermer här men vet ärligt talat inte riktigt hur den brukar ätas i Kina. Till te eller som en av flera rätter i en måltid gissar jag. Själv väljer jag att lägga den sist i en måltid. Gott och lent efter en massa överväldigande smaker.
Det här är inte den första mjölkpuddingen på Feeders. Prova gärna mahalabia med smak av ros och rabarber, och den kaneldoftande ångermanländska fatosten också.
Ingredienser
2 portioner
4 dl fet mjölk
4 tsk juice av ingefära
2 msk socker eller mer efter smak
Övrigt
- Utrustning: Kökstermometer och två eller fyra små skålar behövs
- Sockret kan bytas ut mot honung eller annat sötningsmedel.
- Flytande honung eller smaksatt sockerlag till servering för den som önskar.
- Den som önskar en fastare pudding kan vispa i en matsked torrmjölk i den kalla mjölken.
Gör så här
- Här är min video på instagram om hur jag lagade puddingen. Se den gärna som ett komplement till receptet.
- Skala och riv ingefäran och pressa sen ur vätskan ur den. OBS! Gör inte detta i förväg, för då riskerar enzymet i ingefäran hinna förstöras. Enklast går det med en liten finmaskig sil och en sked eller ännu hellre en liten silduk.
- Häll rätt mängd av den nypressande ingefärsjuicen i två eller fyra små skålar, gärna förvärmda så att inte mjölken kallnar direkt den når skålen. Med för lite ingefära riskerar mjölken att inte stelna ordentligt. Men med för mycket riskerar puddingen bli för kraftigt ingefärssmakande. En brasklapp här: Styrkan på ingefäran kan variera.
- Värm mjölken till 70 grader. Lägre temperatur än sisådär 65 så stelnar den inte, och över 75 så riskerar enzymet i ingefäran att förstöras. (Prinsessigt enzym det där, en liten ärta liksom.) Den som vill kan vispa i en matsked torrmjölkspulver här innan mjölken värms, för en något fastare pudding.
- Söta mjölken. Provsmaka och justera efter egen smak. Jag vill gärna ha den söt i underkant, men det där ser ju olika ut. Det går också bra att toppa med lite honung eller sockerlag.
- Rör eller skaka runt ingefäran precis innan mjölken hälls i från en dm eller två ovan skålen. Lite högre höjd gör att vätskorna lättare blandas. Rör inte mer sen när mjölken väl hällts i, för då riskerar puddingen skära sig.
- Låt stå en kvart. Under den tiden ska puddingen ha stelnat. Om den inte stelnar kan man testa att ångkoka den några minuter. Det är lite av överkurs så jag går inte in på det här, men tänker att den som har en ångkokare kanske kan lura ut vid behov.
- Ät puddingen direkt när den är varm eller kyl den först. Jag föredrar den kyld. Servera som den är eller kanske med lite honung eller smaksatt sockerlag ovanpå, t ex citrongräs eller hallon. Man kan dekorera med nåt snyggt också, men jag tycker att en massa nötter och grejs riskerar förstöra puddingens silkeslena känsla.