Search
Generic filters
Exact matches only

Tarkhun – dragondricka från Georgien

0
Delningar
MAT

Tarkhun – dragondricka från Georgien

Tarkhun, georgisk dragondricka.

Jag och min yngre dotter behövde lite tid bara vi. Bra tid där vi inte hade mycket annat att förhålla oss till än varandra. Det blev en hotellhelg i Stockholm utan några egentliga planer annat än att flyta runt och äta lite gott. Under en planlös promenad på Söder råkade vi på en butik med läsk från hela världen, Soda Nation. Kul att botanisera! Vi köpte chokladkörsbärsläsk, kanelgodisläsk, Trump’s fruitpunch, en fantastisk svensk blåbärsläsk och en intensivt grön georgisk dragonsoda, tarkhun. Dragon som i kryddörten alltså, inte nån sagodrake.

Tarkhun på flaska.

En flaska köpt dragonläsk

Dragon i läsk? Jamen faktiskt. Minst sagt annorlunda men ändå inte konstigt. Lakritsliknande tror jag är bästa sättet att beskriva smaken.

Jag har en liten trädgård med en faslig massa ätbarheter. Den mest livskraftiga och rikligt producerande är en dragon. Vinäger, tomatsallader, såser och örtkryddiga grytor blir det en hel del av, men på dryckesfronten har jag inte gjort mycket mer än stoppat en kvist i en GT nån gång. Tills nu! För jag var så klart tvungen att göra egen dragonsoda. Jag använde mig av detta recept på tarkhun ganska rakt av.

Tarkhun i trädgården

Grönt är gott

Dragonsoda visade sig vara jättegott som det är, men också en fantastisk ingrediens i drinkar! Jag har testat med gin så klart, och även med kinesisk baijiu. Men det kommer i ett separat inlägg. Först receptet på den sockerlag som ligger till grund för dragonsodan.

Tre receptkommentarer

Hur mycket är ”några kvistar” dragon? Först och främst har jag inte ens testat att göra detta med anemisk köpedragon så jag har ingen aning vad det innebär där. Jag använder rejäla kvistar från min välmående dragon i trädgården. Jag tror det blev ungefär tre dl repade blad i slutändan, men även det är ett osäkert mått beroende på hur tätt packade bladen är. Jag tror inte det är så viktigt att haka upp sig på exakt mängd, men testa med nånting ditåt och justera sen efter dina förhållanden. Målet är i vilket fall en kraftigt smakande sockerlag men det blir inte dåligt ifall smaken är för klen, bara en lite mindre kraftigt smakande dricka.

Dragonläsk och dragon

Min dragonplanta är stor nog att räcka till drinkar en hel sommar

Sen bakpulvret, vilken är egentligen poängen där? Jag var osäker så jag hörde mig för i vår underbara Facebookgrupp Feeders matprat och fick min aning bekräftad – bakpulvret hjälper till att bevara den vackert klorofyllgröna färgen.

Saltet är enklare, det är helt enkelt en smakförstärkare. En liten nypa bara, inget man egentligen noterar i smaken utan ett subtilt lyft bara.

Ingredienser

1,5 dl socker
1 dl vatten
Några rejäla kvistar dragon
1 tsk fänkålsfrö el anis
1 msk skalrasp av citron
1/2 krm bakpulver
1 nypa salt
1/2 dl citronjuice
Sodavatten att blanda med

Det går med fördel att dubblera receptet.

Gör så här

  1. Koka upp socker och vatten i en liten kastrull tills det bubblar.
  2. Repa av dragonbladen från kvistarna. Tillsätt dragonblad, fänkål eller anis, citronskal, bakpulver och en liten nypa salt till sockervattnet. Koka en minut, låt sen svalna i fem.
  3. Häll över allt i en skål och tillsätt en dl is så det hela kyls snabbt. Mixa tills det är slätt. Jag fuskade med det första gången jag gjorde sockerlagen, och det blev lite grumligt och mindre intensiv smak men gott oavsett. Kyl minst en timme och sila sen sockerlagen.
  4. Rör i citronjuice och förvara sen kallt.
  5. Vid servering, fyll ett glas med is och dragonsirap efter smak. Testa med runt en tesked först. Fyll på med sodavatten. Det är också gott i drinkar, t ex för att smaksätta gin och tonic.

Mer gott med dragon