Ett hett glassrecept, enkelt och gott! I delstaten New Mexico där mycket chili odlas serveras grön chili till glass. Rostad färsk chili smaksätts med lite lime och skedas över glass, lättsaltade rostade nötter strös över. Plättlätt! Det smakar förvånande bra och är kul med det chiliheta mot det kalla. Det här är en superbra dessert när man grillar eller efter mexikansk mat.
Ungefär räcker fint
Jag har testat att göra green chile sundae på några olika vis för det finns inget originalrecept man bara måste följa, och fastnade för att rosta hela chilifrukter, hacka dem och blanda med lite lime och sockerlag. Jalapeno passar perfekt eftersom den är ganska köttig fast annan grön chili går alldeles säkert också. Den kan gärna vara rätt het för svalkan från glassen mildrar verkligen chilihettan. Kanderad chili eller ihopkokt som söt sås blev ok men lite för slibbigt för min smak. Glass är ju så söt i sig.

Och för att montera ihop det hela så gör bara efter eget huvud. Det är inte konstigare än om du serverat annan glass – du hade knappast stått där med knarkvåg för exakt rätt mängd nötter, maräng och chokladsås.
Egengjort eller egenköpt?
Glassen kan man så klart göra själv, men jag valde att köpa med mig vaniljgelato från fantastiska Uppsala gelateria. Vanilj eller fior di latte är perfekt, men det där väljer man ju efter egen smak. Ananasgelato t ex är jag sugen på, och då kanske med rostad kokos istället för nötter till. Jag rostade förresten pekannötterna själv men det är bara att använda färdigrostade om man inte ids trassla det minsta lilla. (Fast nyrostade är ändå en smula godare …)

Sockerlagen som jag blandade chilihacket med var gjord på enklaste vis – runt en dl av vardera socker och vatten ihopkokt till viss simmighet bara. Jag hade kvar chilisockerlag från när jag kanderade jalapenos så jag använde den. Hade jag haft sockerlag från nån fruktkonserv eller liknande så hade jag tagit det. Kan tänka mig att citronsaftkoncentrat skulle bli gott också.
Apropå het chilli förresten. Anders har skrivit ett inlägg här på bloggen om hur man minskar hettan från chili. Vi kan se i besöksstatistiken att det får oproportionerligt många besök från Mexiko, hur nu det kan komma sig. 🙂
Ingredienser
- Hela färska frukter av grön chili, gärna jalapeno, minst två per portion
- Lime efter smak
- Ca 1/2 tsk sockerlag per chili, inte nödvändigt
- Saltrostade nötter, minst en matsked per portion
- Glass eller gelato, vanilj eller annan smak
Gör så här
- Rosta de hela chilifrukterna i en het stekpanna utan fett. Det blir tom ännu bättre att göra det över grillen. Chilin ska få en del svarta fläckar på skalet och mjukna. Några minuter tar det, och man får vänta då och då.
- Kärna ur chilifrukterna och hacka dem grovt. Lägg i en skål. Pressa över en skvätt lime och gärna lite sockerlag också. Sockret är inte alls nödvändigt för sötma, men det binder liksom ihop det en smula så det blandar sig fint med glassen sen. Jag själv hade i ungefär en halv tesked sockerlag per chilifrukt.
- Rosta hela eller grovhackade nötter i en panna med en aning matolja under några minuter tills de blir väldigt lätt gyllene. Strö över lite salt och rör runt.
- Skopa upp glass i fina glas, gärna kylda, och varva med chili och rostade nötter. Och mängden väljer man själv så klart. Servera bums.
Mer kul mat med chili
- Kimchichangas, friterad mex-koreansk hybrid
- Hanabi 花火, en solhet drink med mango och habanero
- Death by Chili Cheese
- Chili Dogs – snabb och god vardagsmat
