Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Gråärter som förr

0
Delningar
MAT

Gråärter som förr

Då och då under min uppväxt har äldre släktingar, framför allt mamma och farmor, pratat om gråärter som man åt förr. Pelusker som mamma säger. Jag är väldigt fascinerad av det där, att lära mig om vad mina släktingar åt förr i tiden, både nu levande släktingar och ännu längre bak. Mitt sätt att begripa livet antar jag, utifrån ett odlings- och matperspektiv. Mycket sådan mat har jag kunnat återskapa med hjälp av muntliga beskrivningar och recept jag hittat i receptsamlingar från hembygdsföreningar, och så googlingar så klart. Annat har jag gått bet på eftersom tillräcklig beskrivning saknats eller råvaror inte gått att få tag på, och därför så klart varit extra sugen på, som gråärter. Tills nu!

I somras åkte jag till Riga med familjen. Vi skrotade mest runt och tittade på vackra byggnader utan några högre sightseeingambitioner. Och så besökte vi den stora matmarknaden som ligger i ett antal hangarliknande byggnader. Vilket underbart ställe!! En massa fantastiska grönsaker, inläggningar och mejeriprodukter i mängder, en enorm variation av fisk och olika sorters rom, charkprodukter, bakverk… Ett helt underbart ställe som jag bara måste besöka igen.

Där bland allt det underbara fanns även gråärter. Gråärter!! Äntligen! Som mörka kikärtor såg de ut, torra och lite skrynkliga. Jag köpte så klart med mig en rejäl påse men ångrade redan första gången jag smakade att jag inte köpt ännu mer. Jäklar så goda de är! Faktiskt lika bra som jag fantiserat ihop utifrån hur släktingarna berättat. Och första gången jag smakade, det var faktiskt redan på väg från matmarknaden mot båten, på en liten restaurang vi stannade till vid för lunch.

Det har inte varit helt lätt att hitta gamla svenska recept. Jag har fått berättat och även läst att ärtorna dels använts i form av mjöl till bröd, dels kokats hela. Vad jag förstår har det inte rört sig om så värst avancerade anrättningar, men det hade ändå varit roligt att veta mer om hur de faktiskt lagades till och ta del av gamla recept. Avstampet för rätten i det här inlägget är huvudsakligen den rätt jag åt i Riga.

Under mitt sökande så har jag pratat med andra mat- och trädgårdsintresserade och fått en massa tips. Och alldeles nyligen fick jag tom en påse frön av hälsinge gråärt, små och mörka, den sort min farmor växte upp på! Fröna fick jag av otroligt trevliga, kunniga och hjälpsamma Rebecca Saari som tidigare hjälpt mig komma igång med surdegsbakande. Blev glad intill tårar! I höst räknar jag med en första liten skörd, med rejäl tur tillräckligt stor för att jag ska kunna provsmaka lite och inte enbart spara som utsäde. Men annars blir det kommande år. Då får jag äntligen smaka vad min farmor åt under uppväxten!

Vegan, vegetarisk? Uteslut bara allt animaliskt och välj svamp istället för fläsk ovanpå. Det blir en minst lika fin rätt.

Har du något gammalt recept på gråärter? Gå gärna in på Feeders Facebooksida och berätta!

Ingredienser

4 portioner

5 dl torkade gråärter
1 gul lök
50 g rimmat fläsk eller en svål från rimmat fläsk. Valfritt.
1 bit ben från lufttorkad skinka (fråga i charkdisken). Valfritt.
Salt

300 g rökt sidfläsk eller bacon, helst inte alltför hårdrökt. Kan bytas ut mot ganska välsaltad svamp.
2 gula lökar eller silverlökar
1 knippe gräslök
Smetana
Nymald svartpeppar

Gör så här

1. Skölj gråärterna och blötlägg dem över natten.

2. Låt rinna av och häll över i en kastrull med kokande vatten tillsammans med ev fläsk, svål och ben, och en hel skalad lök som snittats tre fyra gånger från toppen men fortfarande hänger ihop som hel. Vattnet ska precis täcka.

3. Koka upp och dra sedan ner till så låg temperatur att det precis sjuder. Skumma några gånger i början tills inte mer skum stiger till ytan. Lägg på lock och låt sjuda en timme. Salta ganska generöst och låt sjuda ungefär en timme till. Rör om någon gång.

4. Mot slutet av koktiden provsmakar du en ärta då och då tills de blivit färdigkokta. Ärtan ska vara mjuk men ha kvar tuggmotstånd och inte koka sönder. Tillsätt eventuellt mer salt.

5. När ärtorna börjar bli klara steker du finskuret fläsk eller bacon på i början hög temperatur så att fett smälter ut. När en del rinnande fett finns i pannan tillsätter du finhackad lök och sänker temperaturen. Låt löken långsamt bli mjuk och ta färg. Stek tills blandningen är gyllenbrun men se till att den inte bränns.

6. När ärtorna är helt klara häller du mycket försiktigt av alltför mycket överskottsvatten och tar ur ben och svål. Köttbiten kan du ta ur, tärna och tillsätta igen om du önskar. Häll skopor av ärtorna i djupa serveringsskålar. Lassa över lök- och fläskblandning. Häll på en sked smetana och klipp generöst med gräslök över. Några drag med svartpepparkvarnen bara, sen är allt färdigt att serveras. Servera gärna mer av tillbehören i separata skålar för den som vill ha.