Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Grekisk sallad på färsk vitkål

0
Delningar
MAT

Grekisk sallad på färsk vitkål

Det här är en annorlunda variant av grekisk sallad som passar bra när det finns tillgång till färsk kål. Ibland kallas den sommarkål, färsk och fin och lätt blekgrön i färgen, mild och frisk i smaken. Lätt att mumsa i sig till skillnad från den grövre vitkålen som finns vintertid. Vanlig vitkål behöver man ju i regel kämpa lite mer med ifall man ska äta den rå, salta och boxa med knytnävar och ha sig för att den ska mjukna. Sommarkål är bara att beta i sig direkt som nån kanin. Spetskål går också bra. Eller varför inte färsk rödkål, en av de vackrast färgade grönsaker som finns.

Att grilla citronerna kan verka onödigt med det ger en fin smak. Fast jag skulle ju knappast dra igång grillen enbart därför. Nej, grillade citroner blir det bara när salladen serveras till annat grillat. Nån måtta.

Den här salladen serverar jag som tillbehör till annan mat som souvlaki, även om den alldeles säkert kan fungera som lättare lunch till ett gott bröd.

Och ja, jag hade glömt lägga på oliverna när jag fotade…

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

1 rejäl klyfta vitkål, halva om huvudet är lite mindre. Ta så mycket du tror att ni vill äta helt enkelt, men gör hellre för mycket än för lite. Resterna går utmärkt att spara.
2 citroner
1 tsk torkad oregano eller bladen från ett knippe färsk. Mängden färsk beror på hur smakrik den är.
2 färska vitlöksklyftor eller 1 om den är lite äldre, krossad med knivsidan och sedan finhackad
150 g fetaost
3-4 msk olivolja
1 dl svarta oliver med kärnor, kalamata eller liknande
Nymalen svartpeppar, salt

Med den här typen av matlagning är det ju mer av en idé än ett exakt recept. Anpassa mängd och proportioner så det passar dig, smaka av och justera bara utan nån missriktad respekt för receptet.

Gör så här

1. Strimla vitkålen fint. Blanda med lite salt, vitlöken och oregano, rör runt och låt stå nån halvtimme.

2. Halvera citronerna och grilla eller stek dem med snittytan nedåt i olivolja i medelvarm panna tills de får lite färg. Låt svalna.

3. Lägg upp kålen på ett serveringsfat. Lägg på citronhalvorna. Smula över fetaosten och lägg på oliverna. Häll olivoljan över. Dekorera gärna med några kvistar färsk oregano.

4. Var och en tar sallad och pressar över av citronerna som dressing. En gaffel istucken i citronhalvan underlättar.