Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fisk
fläsk
fransk mat
fritera
friterat
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Gnocchi med strutbräken och spansk körvel

0
Delningar
MAT

Gnocchi med strutbräken och spansk körvel

När det är säsong för strutbräken (läs mer om strutbräken här) får man sno sig. Säsongen är i värsta fall så kort som en dag eller två, snabbt växer de! Men de är fasligt goda och kommer till sin rätt när de serveras på ganska enkelt vis utan för kraftig kryddning, som här med gnocchi och spansk körvel.

Gnocchi, italienska pastabollar av potatis, är egentligen jättelätta att göra. Men det som krånglar till saken är att det är svårt att ange exakta mått. Hur mycket mjöl som behövs beror till stor del på vilken potatis du fått tag på. Smaken blir godare och konsistensen bättre men mindre mjöl. Men de ska ju hålla ihop också… Hur blöt potatisen är är den viktigaste faktorn. Försök att gå på känsla. Lätt sagt, men det är vad som gäller. Fast låt dig inte avskräckas av det, för det mesta blir resultatet fantastiskt bra!

Som komplement till den fina smaken av bräken passar någon örtkrydda bra. Jag tycker spansk körvel med sin lätta lakritssmak är väldigt god, men ramslök som också är i säsong passar lika fint till. Men ramslök skulle jag i så fall hellre tillsätta precis i slutet av tillagningen. Eller välj någon annan ört du har och tycker om!

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner om förrätt, 2 portioner om huvudrätt

600 g mjölig potatis
2 äggulor
1-2 dl vetemjöl, vätskeinnehållet i potatisen avgör exakt mängd
Salt till kokvattnet

200-400 g strutbräken, beror väl egentligen på hur mycket du har möjlighet att plocka.
Några ordentliga men späda blad av spansk körvel eller ett knippe ramslök, grovhackad
50 g smör
Salt

Parmesanost eller pecorino efter smak

Gör så här

Strutbräken

1. Skölj strutbräken och ta bort eventuellt brunt fnas.

2. Koka 7-8 minuter i lättsaltat vatten.

3. Häll av och spola i kallt vatten. Låt rinna av och ställ åt sidan.

Gnocchi

1. Sätt ugnen på 225 grader. Picka potatisarna och baka dem hela tills de blir helt mjuka rakt igenom, ca 50 minuter.

2. Halvera och gröp ur potatisarna och pressa genom en potatispress. Låt svalna lite så att inte äggulan koagulerar när du häller i den.

3. Blanda med äggula, mjöl och salt. Sno runt med en gaffel bara liksom, ganska lätt på handen. Fös sen ihop blandningen till en klump och knåda lätt, men inte mer än att den bildar en sammanhängande deg. Dina gnocchi riskerar att bli hårda och eländiga av för mycket knådning. Gör gärna degen med mjöl i underkant först, det borde räcka. Du kan testkoka en liten bit. Om degen löses upp vid testkokningen, tillsätt mer mjöl. Eller ta i med allt mjöl på en gång och mer därtill om potatisen verkar blöt eller om du vill ta det säkra före det osäkra, det blir alldeles säkert bra ändå. Men som sagt, försök undvika för mycket knådning.

4. Dela degen i klumpar och rulla sedan ut dessa en och en till stänger av ungefär en manstummes tjocklek. Degen kan vara kladdig så använd mjöl för att den inte ska fastna.

5. Tryck till med en gaffel över stängerna för att ge dem tvärgående ränder. Skär sen stängerna i mindre bitar, ca tre cm långa. Se till att varje gnocchi blir ungefär samma storlek som de andra.

6. Koka upp ordentligt med vatten i en kastrull, salta som till pasta. Vattnet ska koka rejält så det inte kyls ned för mycket när gnoccihn hälls i. Häll i gnocchin och låt den koka några minuter tills den flyter upp och sen nån minut extra. Ta upp gnocchin med en hålslev allt eftersom den blir klar och lägg i en skål.

7. Hetta upp smöret i en het stekpanna tills det bubblar. Lägg i hackad spansk körvel. Rör runt några gånger och häll därefter i gnocchi och strutbräken. Rör runt försiktigt några gånger. Strö över lite riven parmesanost eller pecorino, rör om och ta av plattan. Smaka, salta eventuellt lätt.

8. Häll upp i skålar, servera parmesanost eller pecorino till. Dekorera gärna med några extra snygga bräkensnurror på toppen. Några drag med pepparkvarnen om du vill. Servera genast.