Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Råbiff med ostron

0
Delningar
MAT

Råbiff med ostron

Ja, råbiff OCH ostron är ju lite vulgo så klart. Extra allt. Men det är så gott och det är nästan det enda som räknas. Plus att vulgomat kan man ju inte annat än älska. Vill du betona just den biten så sitter ett lass rysk kaviar eller någon annan rom fint ovanpå. Eller kanske ett rått vaktelägg? Eller ett friterat ostron, det är mitt förstahandsval.

Men nej, jag har inte satt ihop detta for the sheer vräkighet of it. Smakerna passar fint ihop helt enkelt och ostron har en förmåga att förhöja det mesta. Gräslöksblommorna kan så klart bytas ut mot annan lök, gräslök eller schalottenlök kanske. Vill du så är det gott att ge eventuell schalottenlök ett hastigt uppkok i valfri vinäger + vatten 50/50 först och sen låta rinna av ordentligt. Det beror på hur mycket syra du önskar och vad du vill dricka till. Du vill nog ha lite syra nånstans ifrån men den behöver inte vara överallt.

Köttet vill jag själv helst ha fint tärnat men malet blir också bra. En klutt majonnäs är mycket gott till när man känner för det, särskilt om ett friterat ostron serveras på toppen.

Jag vet, instruktionerna här är lite fladdriga och lösa i kanten. Men det här är liksom ingen precis vetenskap, det handlar om preferenser och vad som finns att tillgå och även den dryck du väljer till.

Gör för guds skull inte detta i förväg och låt det stå på ett bord och invänta gästerna! Sno ihop det alldeles precis innan servering. Särskilt under sommaren äcklar känsliga råvaror till sig snabbt som tusan i värmen. Den här rätten ska vara nygjord och kall, annars är det bättre att äta nåt annat.

Du tycker fotot är lite blått? Det är ju kväll, när annars skulle man äta detta? Plus skralt med tålamod etc osv. Jag ville ju äta min råbiff och sån här mat ska man som sagt inte låta vänta.

Har jag inte övertygat dig om att det är en bra idé att ha ostron i råbiffen så kanske nåt av de här recepten är mer i din smak, råbiff med rökt smör eller råbiff Caesar.

Ingredienser

2 portioner (så klart)

150-200 g fint kött till råbiff, tala med personalen i köttdisken om du är osäker
8 ostron
Några droppar worchestershire sauce
Några droppar hot sauce, den syrliga heta sorten t ex Frank’s eller tabasco
1/2 msk finhackad lök som gräslöksblommor, gräslök eller schalottenlök (ev vinägerkokt).
Lite majonnäs, valfritt
Salt, nymalen svartpeppar

Till servering: Välj vad du känner för av pommes, chips (gärna salt & vinegar om du ligger lågt med syra i övrigt), smörstekt ljust bröd, mörkt bröd…

Gör så här

1. Skär köttet i fina tärningar, hacka eller mal det. Blanda med smaksättningen men spar hälften av löken. (Jag valde 1/2 msk vinägerkokt schalottenlök i råbiffen och gräslöksblommor som dekoration.)

2. Öppna ostronen. Häll av vätskan och blanda ungefär en matsked av den med köttet. Använd resten till en bloody mary med ostronjos som du dricker medan du färdigställer råbiffen.

3. Hacka 6 av ostronen och blanda dem med köttet.

4. Lägg upp två biffar och lägg ett helt ostron ovanpå vardera. Dekorera med kvarvarande lök och eventuellt nåt annat gott och snyggt. Vattenkrasse t ex passar jättebra, likaså friterad krusbladig persilja. Jag lade till några vackra blommor av funkia som är frasiga och har en lätt parfymerad nektarsötma.

5. Servera med eventuell majonnäs, pommes, chips eller små bitar av smörstekt ljust bröd. Eller mörkt ostekt för den delen, ifall du föredrar det. Och så en dryck som passar tillfället så klart.

Pommes förresten, visst vill du ha dem perfekta? Här berättar Anders hur du lyckas med den biten, riktigt bra pommes.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.