Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Mücver, turkiska plättar av squash

3
Delningar
MAT

Mücver, turkiska plättar av squash

DET BLIR FÖR MYCKET SQUASH!! VAD SKA JAG GÖRA AV ALLT?!!

= Hur varje odlare av squash beklagar sig just nu.

Jag har svaret, mücver så klart! Turkiska lättgjorda och fantastiskt goda plättar, biffar, fritters eller vad man nu ska kalla dem. Goda både varma och kalla och dessutom har jag inte träffat på en unge som inte älskat dem. Till och med jag som tycker att övermogen squash mest är ett tråkigt elände älskar de här plättarna!

Använd de lite mer övervuxna hopplösa frukterna. De små fina är ju faktiskt jättegoda utan att kräva avancerad förädling, det är synd att slösa med dem.

Det blir ett ungefärligt recept, det här är enkla saker som inte kräver finlir på grammet. Plus att squashen är olika beroende på hur stor den är, vattenhalt etc. Du får använda ditt omdöme och justera mjölmängd och annat, men det kan verkligen inte bli helfel.

Det går förresten utmärkt att göra en veganvariant för den som håller sig till sånt, eller kanske bara råkar tycka lika mycket om kikärtsmjöl som jag. Uteslut ägg och ha i en dl kikärtsmjöl och lite vatten istället. Glutenfritt? Skippa vetemjölet bara, åter igen är kikärtsmjöl svaret. Men låt gärna smeten stå och svälla några timmar i så fall, resultatet blir verkligen bättre då.

Det finns mer turkisk mat på den här samlingssidan om turkisk mat. Fler vegetariska rätter hittar du på den här samlingssidan om vegetarisk mat.

Ingredienser

En dryg liter grovriven squash
2-3 ägg, kan bytas mot ungefär 1 dl kikärtsmjöl och 1 dl vatten
2-3 dl mjöl, kan bytas mot kikärtsmjöl
2 dl hackad slätbladig persilja
2 dl hackad dill
3 msk hackad färsk eller torkad mynta. Justera mängd utifrån vilken mynta du har, en del är kraftigare i smaken än andra.
3 schalottenlökar, finhackade
2 dl vitost eller fetaost, smulad. Osten är valfri, det är gott men jag gör oftare utan.
1 krm malen spiskummin
Nymalen svartpeppar
Salt
Olivolja till stekning

Gör så här

1. Lägg den grovrivna squashen i ett durkslag och häll över nån tsk salt och rör om. Låt stå runt en halvtimme. Är squashen väldigt blöt måste den rinna av mer. Poängen är att saltet ska dra vätska ur squashrivet och att vätskan ska rinna ur durkslaget. Ibland tappar rivet halva vikten på detta, ibland inte så mycket alls. Rivet blir liksom blötare, sladdrigare och mer kompakt under avrinningen.

2. När rivet runnit av kramar du ur det med händerna. Provsmaka lite för att känna av sältan. Verkar det lagom salt för biffar fortsätter du till nästa steg direkt, är det för salt sköljer du av snabbt under kranen innan och låter sen överflödigt vatten rinna av och kramar ur igen. Det går alltid att salta mer senare vid behov.

3. Stek upp den hackade löken i en liten stekpanna. Den ska bli genomskinlig och lite gyllene men får absolut inte brännas. Ha i spiskummin och låt steka med mot slutet.

4. Blanda squashrivet med löken och övriga ingredienser utom mjöl och olja. Rör om ordentligt.

5. Blanda i även mjölet och se till att det fördelas jämnt. Ha inte i allt på en gång, justera mängd utifrån hur blöt smeten är. Smeten ska inte vara rinnig med inte heller degig. Men som sagt, det kan inte blir helfel oavsett så testa dig fram. Provstek en plätt först och justera om det inte verkar bli bra.

6. Har du använt kikärtsmjöl bör smeten stå några timmar innan stekning. Jag tycker det blir bättre så, men det är inte nödvändigt.

7. Hetta upp ganska rikligt med olja i en stekpanna. Stek små biffar eller plättar av smeten på medelvärme så de hinner bli genomgräddade utan att brännas. Stek på båda sidor tills de blir gyllene, kanske fem minuter per biff. Är ungarna hungriga så det är bråttom steker jag i två pannor samtidigt.

8. Servera gärna som huvudrätt med en yoghurtsås, oliver, tomat. lökringar och nåt gott ris. Eller som en av många smårätter. Överblivna biffar är svingoda som restmat i en macka med t ex fetaost, lökringar och bra ajvar.