Search
Generic filters
Exact matches only

Lawar nyawan, balinesisk sallad på bilarver

0
Delningar
MAT

Lawar nyawan, balinesisk sallad på bilarver

En gång när jag var på Bali så lärde jag mig att laga en äkta lawar nyawan på bilarver av en gammal tant i jungeln. Jag glömmer aldrig den genuina smaken av… Nä, det där var ljug. Jag har aldrig varit på Bali. Men jag har varit på youtube.

Om du har lyxen att ha tillgång till bilarver måste du testa den här smakrika balinesiska salladen smaksatt med kryddpastan bumbu kele som jag tidigare bloggat! Salladen är god även med annat protein, hackad kyckling, omelett eller nåt. Men jag tycker den blir både godast och roligast på larver. Likaså kålen går utmärkt att byta ut mot papaya eller en fast vit sqaush eller pumpa, som är vad salladen egentligen ska innehålla. Jag valde kål eftersom det är gott och lätt att få tag på fin den här tiden på året.

Det låter kanske krångligt med en massa ingredienser och moment, men det är faktiskt inte alls så farligt och snabbt går det också.

Bilarver

Är du biodlare eller har turen att vara vän med en? Se då till att du tar hand om de vaxkakor med larver av drönarbin som ändå skärs bort och förstörs för att minska spridningen av varroakvalster. Jag ska skriva ett separat inlägg om hur man bereder bilarverna inom kort, men har inte tålamod att vänta på att lägga ut detta. Jag gissar att det fåtal som råkar ha råvaran hemma redan har hyfsad koll dessutom.

Vaxkaka med bilarver

Bilarverna i den här rätten har jag fått från Ludvig Sääf, mannen som ligger bakom att vi i Sverige numer kan laga mat med kinesiskt vin.

Jag har utgått ifrån den här videon på youtube och diverse snarlika recept och chansat och smakat mig fram. Det är inte så lätt att laga mat man aldrig själv har ätit och där man inte alls vet vad man ska försöka åstadkomma. Jag vet inte hur genuint det blev, men gott blev det i vilket fall och det är ju huvudsaken.

Lawar nyawan, balinesisk sallad med bilarver

Mer insektsmat

Ingredienser

1,5 dl förvällda larver av drönarbi (alternativt kokt kyckling)
200 g finstrimlad vitkål, grön papaya eller fast blek squash/pumpa
2-4 msk bumbu kele, balinesisk kryddpasta
3-4 msk kokosdressing
1 lime
2 heta röda chilifrukter, hackade
3 msk rostad lök
Olja till stekning
Salt efter smak

Kokosdressing

2 dl kokosmjölk
2 limeblad
1 stjälk citrongräs
1 tsk palmsocker eller ljust råsocker

Gör så här

  1. Blanchera kål eller pumpa hastigt genom att hälla över kokande vatten och en knapp minut senare hälla av vattnet och spola kallt i ett durkslag. Strimlorna ska bli lite slakare bara, inte kokta. Låt sen rinna av ordentligt och krama ur så mycket vatten du kan. Om du använder papaya kan du skippa att blanchera, men krama ur så mycket vätska du kan ur strimlorna oavsett.
  2. Koka kokosmjölk, socker, strimlat limeblad och den krossade vita nederdelen av citrongräset i runt fem minuter. Citrongräset krossas lättast med några slag med baksidan av en kniv. Låt stå tills det svalnar och sila sen av kryddorna.
  3. Stek de finhackade chilifrukterna ordentligt, men akta så du inte bränner dem.
  4. I en bunke, blanda bumbu kele, kokosdressing, stekt chili (efter hetta, smaka dig fram!) och en pressad halv lime. Rör om ordentligt och rör sen ner grönsaksstrimlorna så de blir ordentligt täckta av såsen. Provsmaka – mer chili, bumbu kele, lime, kokosdressing? Justera efter smak och likaså med salt.
  5. Såsen till lawar nyawan

  6. När salladen har bra smak, rör i 2 msk rostad lök och två tredjedelar av bilarverna. Rör försiktigt så att inte larverna går sönder för mycket.
  7. Lägg upp i en serveringsskål och strö resten av bilarverna och den rostade löken ovanpå. Lägg ett par limeklyftor på också. Servera genast som förrätt, del av en måltid eller på en buffé.