Den här löken smakar jul! Ser jul ut också för den delen, röd och snygg. Perfekt på julbordet eller som tillbehör till vad fasen som helst för att få julkänsla utan att man behöver göra varenda sylta och sillsallad och vad det nu är som utgör julmat.
Ugnsstekt kyckling med potatis?
Stek med hasselbackspotatis, grönsak och sås?
Japp, det blir till julmat direkt med glöggbakad lök. Simple as that!
Superenkel att göra är den också, in i ugnen och vänta bara. Men välj en traditionellt smaksatt vinglögg framför mynta, chokladboll och sånt elände. Eller du gör ju som du vill, men alltså…
Och medan löken är i ugnen och glöggflaskan ändå står där öppen hinner du fixa en glöggoni! Och så kan du förströ dig genom att kolla in mina schyssta lökar i inlägget om kyckling yassa med lök och citron.
Ingredienser
400 g smålök
1 dl rött vin
1 dl vinglögg
2 msk olivolja
4 lagerblad
Eventuellt strimlat skal av en apelsin
Generöst med salt och nymald peppar
Gör så här
- Skala löken, det går enklast om skalets först blöts, och skär tre snitt som ett kryss i toppen. Ställ löken tätt i en form.
- Häll över glögg, vin och olivolja. Lägg i lagerbladen. Salta och peppra generöst.
- Ugnsbaka i 175 grader i ca 45 minuter tills löken är ordentligt mjuk, har lite färg överst och skyn reducerats en del. Ös gärna nån gång under tiden men det är inte nödvändigt.
- Servera varma, nykalla eller kalla på julbord eller annan buffe, eller som tillbehör till en varmrätt.