Nu är det säsong för den aromatiska citrusfrukten bergamott och då gäller det att passa på. Det är det aromatiska skalet som är grejen även om juicen också smakar bra. Det doftar i hela köket när jag raspar frukten!
Jag köpte en hel påse nyligen för att inte ha bara nån ynka frukt som jag måste behandla med vördnad. Jag vill kunna experimentera lättvindigt. Godast hittills i år var ugnsbakade jordärtskockor med rökt smör och skalrasp, och även en gremolata med bergamott istället för citron som jag använde till bl a ugnsbakad kål. Och så den här drinken. Earl grey är helt enkelt te smaksatt med bergamott och den här drinken är typ så, men med en del annat roliggörande tillsatt.
Om inte det låter gott så kanske nån annan av våra drinkar i säsong passar, vårvinter med sur apelsin eller tequilachile. Eller nåt med te? Vi har tesprit, grå dag och smokin hot vab mom.
Den senare av drinkarna är dessvärre högaktuell nu igen, vabbelivab… För större delen av Sverige som det låter. Sjuktider med tillhörande karantän. Ärligt är det humöret som behöver mest omtanke just nu, åtminstone för mig. Tillvaron känns rätt grå. Mitt råd: Strunt i förnumstiga hälsotips på skakig grund och boosta humöret istället! Med en snöig promenad följd av ett glas starkte t ex. Skål!
Kanske självklart, men det är bara att byta ut bergamotten mot annan citrus om man inte får tag på just bergamott. Pomerans t ex blir jättegott! Eller mandarinskal och citronjuice.
Ingredienser
5 cl gin
3 cl bergamottjuice
2 cl earl grey-sockerlag
1 äggvita
Earl grey-sockerlag
2 dl vatten
2 dl socker
1 bergamott
2 teklämmor gott neutralt te
Gör så här
Häll gin, bergamottjuice, earl grey-sockerlag och en äggvita i en shaker. Skaka som tusan i en minut. Det ska bli ordentligt skummigt. Häll i en näve is och skaka en halvminut till så drinken blir kall. Sila över i ett coupeglas och dekorera med någon skir grönska eller kanske nåt snyggt av bergamott.
Earl grey-sockerlag
Koka upp socker, vatten och rasp av en vältvättad bergamott. Försök få med det yttre färgade skalet bara och undvik den beska vita inre delen. Låt koka några minuter. Ta av värmen och lägg i teklämmorna. Låt dra runt fem minuter. Provsmaka om du är fundersam över hur kraftig smak det blir, men kom ihåg att du inte ska dricka sirapen som den är utan blanda ut den, så den bör vara ganska kraftig. Ta ur teklämmorna och låt sirapen stå i rumstemperatur tills den svalnar. Sila för att få bort skalraspet från bergamotten.