Search
Generic filters
Exact matches only

Enkel peruansk gryta på fläsk

0
Delningar
MAT

Enkel peruansk gryta på fläsk

peruansk gryta

Det här är väl egentligen inte en peruansk gryta utan en vanlig enkel gryta fast ovanligt god och med peruanska smaker. Rejäl rakt på sak-mat, bara lite roligare! Grytan är ett eget hittepå men kryddningen är kraftigt inspirerad av den traditionella peruanska grytan carapulcra. Och ja, jag är väldigt förtjust i peruansk mat vilket märks i Feeders receptarkiv.

Grytan är inte så skrikig utan har en behaglig och balanserad varm kryddning som inte överröstar köttsmaken. Löken bidrar till fyllighet och en lätt sötma. En klick jordnötssmör ger både en viss redning och en väldigt trevlig smak som tillsammans med örtkryddorna gör det till en ovanligt god gryta. Jag tycker om att strö jordnötter på också, och komplettera smaken med en salsa criolla, alltså syrliga marinerade lökstrimlor.

Peruansk gryta kokas

Peruansk gryta, snart färdig att serveras

Ingredienser och ersättningar

De peruanska chilipastes jag använde finns att köpa över nätet (från bl a Latinamerikanska livsmedel) men går fint att ersätta med andra. Smaken blir inte lika så klart, men det lär bli gott ändå. Chipotle paste skulle jag själv testat med som ersättning.

Huacatay, en sorts tagetes, är enklast att få tag på genom att odla själv. Flera svenska fröfirmor har frön. Annars är det bara att utesluta, eller ersätta med t ex mer koriander eller mynta.

peruansk gryta på bordet

Bladet på maten är den peruanska örtkryddan huacatay

Och som vanligt, var lite lagom respektlös! Det här är en köttgryta, inte en tävling i renlärighet eller att mäta rätt. Älskar du hetta, ha i lite extra chili. Gillar du inte jordnötter? Skippa det. Frysen full av älgkött? Funkar fint det med. Poängen är kryddningen på ett sisådär ungefär.

Ingredienser

6 portioner

800 g fläskkarré eller annat bra grytkött, gärna av vildsvin
5 rödlökar
Neutral matolja till stekning
1 msk aji amarillo paste*
2 msk aji panca paste*
6 vitlöksklyftor
4 kryddnejlikor
1 tsk mald spiskummin
1 liten kanelstång
2 dl rött vin
8 dl buljong, gärna höns
4 blad huacatay (valfritt)
1-2 dl koriander
3 msk jordnötssmör (valfritt)
Salt och svartpeppar efter smak

* Peruanska chilipastes kan ersättas med andra, t ex chiplotle paste.

Till servering

Potatis eller ris
Salsa criolla
Rostade jordnötter

Gör så här

  1. Skär löken i strimlor. I en tjockbottnad gryta, stek den i nån matsked olja på medelvärme under omrörning tills den är som minst lätt transparent men helst även gyllene. Det tar sin tid så anpassa efter tålamod, men gyllene blir fylligare i smaken. Brännas ska löken i vilket fall inte. När löken är rätt klar, tillsätt chili paste, vitlök i skivor, stött kryddnejlika, spiskummin och en hel liten kanelstång. Stek fem minuter till under omrörning. Det ska dofta gott!
  2. Skär fläskköttet i kuber om ca 3 x 3 cm. Salta köttet runtom. Stek i het panna så bitarna blir brynta runt om och häll sen över köttet till löken. Vispa ur stekpannan med rödvinet och tillsätt även det till grytan.
  3. Låt småputtra under lock i kanske en och en halv timme, beroende på köttet och på hur mört du vill ha det. Om köttet innehåller mycket bindväv, alltså senor och grejs, rekommenderar jag en längre kokning som gör köttet mjukt och såsen silkig. När köttet börjar närma sig färdigt (provsmaka!) kan du fundera över såsen. Låt reducera lite utan lock om det finns behov, eller häll på mer vätska ifall det känns som för lite sås.
  4. Jahapp, så var grytan så gott som klar. I med grovhackade örtkryddor bara och låt dem koka med i några minuter, och så smaka av med salt och peppar. Rör i jordnötssmör om du vill. Det har en viss redande effekt, men den som önskar kan reda av lätt på annat vis eller bara låta bli. Sen är det bara att servera med potatis eller ris, salsa criolla och gärna en näve rostade jordnötter strött över. Eller kyl grytan och värm upp den dagen efter, smaken vinner bara på det.

Fler goda enkla grytor

peruansk gryta serverad

Maten är serverad!