Search
Generic filters
Exact matches only

Peruanska quesadillas med blå potatis

0
Delningar
MAT

Peruanska quesadillas med blå potatis

Jag älskar potatis.
Jag älskar peruansk mat.
Jag avskyr att slösa med mat.
Jag älskar smarta genvägar i köket.

Ja, det är väl ungefär upprinnelsen till mina peruanska quesadillas. Quesadillas är restmat hemma hos mig, ett sätt att ta tillvara överbliven potatis och annat på ett gott och enkelt sätt. Rena snabbmaten när rester kapar förberedelsetiden. Kött, grytor, grönsaksstumpar, ostkanter… Tom en näve chilinötter som blev kvar från kvällen innan kan få åka i fyllningen. Men det här blev en så god variant att jag flera gånger gjort den från grunden, trots att inga rester fanns.

Chilinötter?

Ja, det är chilinötter i. Vanliga fulnötter, såna man maler i sig till några öl. Varför? Varför inte! Det är gott.

En halväten quesadilla

Det är insidan som räknas. Den här har både looks och smak

Det tar alltid emot att skriva exakta kvantiteter i den här typen av recept eftersom jag nästan aldrig ids mäta och ha mig med enkel vardagsmat. Det är som att gissa hur många risgryn som ryms i en burk och skriva det med flera decimaler, en skenbar och helt onödig noggranhet. Jag har i ungefär si och så mycket och sen smakar jag av liksom.

fyllning i peruask quesadillas

Fyllningen läggs på tortillabröden

Sen är det klart att det är svårt att förmedla recept på annat vis än att faktiskt skriva ut kvantiteter. Även om t ex ”en potatis” kan vara olika stor, och ”78 g potatis” bara krånglar till det för läsaren. Men bara ta angivelserna med en nypa salt och lita till din egen smak mer än siffran i receptet så blir det bra.

Snygg på insidan

Fyllningen är färgglad. Ja, jag tycker faktiskt det har ett värde, trots att jag inte sällan gnäller över snyggmat. Men vad det handlar om är egentligen bara en prioritering. Klart det är bra om mat är vacker och ser intressant och god ut! Fast det är alltid viktigare hur den smakar. Det jag irriterar mig på är det instagramytliga där snygga foton av snyggt dekorerade rätter ibland står alldeles för långt i förgrunden, så att folk glömmer att fundera över om maten ens är god på riktigt. Jag har sett alldeles för många skitrecept med snygga bilder, och ful men vällagad mat blir sällan likeraketer.

Lila chili på plantan

En ovanligt vacker chili jag odlar men inte känner till namn

Behöver jag skryta om att potatis och allt i grönsaksväg är hemodlat? Det är hemodlat. Jag är hemskt nöjd över det. Den enda ingrediens som är lite bökigare att få tag på är huacatay, men den kan ersättas med nån annan kryddört eller uteslutas. Det finns lite mer att läsa om den i det här receptet på ocopa, peruansk potatissallad.

Ingredienser

5 quesadillas

3 kokta kalla potatisar, gärna blå
2 msk olivolja
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk het chili, helst aji amarillo
1 krm mald spiskummin
2 msk huacatay (ersätt med t ex dragon eller mynta eller uteslut bara)
2 msk culantro eller koriander
1 dl jordnötter eller chilinötter
150 g vitost
12 små tortillabröd, majs eller vete (exakt antal beror på storlek)
Olja till stekning

Gör så här

  1. Koka potatisen och låt den svalna. Det här är en rätt jag ofta gör av överbliven potatis, restmat helt enkelt.
  2. Hacka och stek lök, vitlök, chili och spiskummin. Löken ska bli lätt transparent och gärna få en aning färg om man har tid och tålamod. När det känns färdigt, vänd i de finhackade kryddörterna och ta av spisen. Hacka potatisen och vänd i den i lökblandningen direkt i pannan. Mosa dem gärna lätt med baksidan av sleven. Hacka jordnötterna grovt och vänd i även dem. Smula över vitosten. Vänd ihop allt.
  3. Lägg upp hälften av tortillabröden och fördela fyllningen över dem. Lägg på de andra bröden på och tryck till det hela lätt. Eller lägg fyllning över hälften av alla bröd och vik dem dubbla.
  4. Stek bröden i olja på lite hetare än medelvärme så att bröden blir gyllene och fyllningen genomvarm. Fyllningen är ju redan tillagad och om inte varm så i alla fall inte kall, så det är främst bröden man bör se till att få lagom gräddade.
  5. Servera dina peruanska quesadillas direkt, gärna med salsa criolla (enkel, med culantro och lime eller med havtorn). Eller någon annan salsa.