MAT

Sensomrig potatis med rökt saltägg och smör

Jag har skrivit lite om saltägg förut i det här inlägget, räkor i sås på saltägg. Saltägg är ett asiatiskt påfund, en konserveringsmetod för ägg helt enkelt, som ger lustiga hårda äggulor som man sen använder som smaksättning till lite allt möjligt, i bakverk, till såser, tom i glass! Det ger en väldigt fyllig och,…

MAT

Risotto om hösten, svamp och nötter

Skördetid och sommarens första svamputflykt, som ett pep rally inför hösten. Det bara lyckopirrar i kroppen! En enkel risotto med så mycket – eller lite – svamp du hittar är ett bra sätt att ta vara på det första som hamnar i korgen. Jag förstärker gärna höstkänslan med lite annat av allt gott som finns…

KÖK

Sous vide – en sammanställning

För fyra år sedan skrev jag en bloggserie om sous vide på Bara riktig mat. Det var dags att uppdatera de posterna lite då det kommit till en massa ny utrustning under de här åren. Dessutom ha intresset för sous vide i det närmaste exploderat sedan dess. Jag var tidig med sous vide (åh vad…

MAT

Oblodig Mary

Härom dagen gjorde jag en okokt tomatsås till en fiskterrine. Jag plockade ett par liter tomater i trädgården. Skulle kärnat ur dem men det var mestadels små söta körsbärstomater och jag lyckades bara inte mobilisera ork till finlir. Jag mosade ihop tomaterna med mixerstav bara, en söt blöt soppa blev det. Sen i med alltihop…

MAT

Potatissallad på amerikanska när grillsäsongen drar igång igen

Potatissallad… Hur många gånger hör man inte saker i stil med: ”Jag gör mest fransk potatissallad nu för tiden. Det är så fräscht med vinägrett, kanske lite oliver och fräscha örter. Mycket godare än stabbig potatissallad med majonnäs”. Jag säger som min dotter Magda 6 år – ”Fack jol!”. En potatissallad utan majonnäs är inte…

MAT

Köttsoppa på ren. Världens godaste soppa!

Det doftar höst! Nej nej, det är inte höst än. Men känslan, doften, börjar smyga sig på. Det är varmt men inte hett ute, när jag går förbi ett äppelträd kan jag plocka och äta direkt, och vi har precis kommit hem från den första svampturen för säsongen. En hel sjö gick vi runt, det…

MAT

Beef Jerky med thaikänsla att ta med ut i blåbärsriset

Nästa vecka kommer jag ge mig ut i skogen i Norrhälsingland i akt och mening att skjuta ihjäl en björn och då måste jag så klart ha med mig Beef Jerky (min jaktkompis Magnus kommer antagligen spöa mig annars).  Jag skrev förresten några ord om björnjakten på Taffel för tre år sedan; där finns också…

MAT

Italiensk gryta på tupp

Det här skulle egentligen bli en snabb bloggpost om gryta på tupp, men det visade sig att jag var tvungen att pladdra lite också. Så vi börjar med pladdret, sen kommer det mer om maten. Pladder Jag befinner mig i södra Hälsingland och varenda människa i landskapet lever nog just nu med en obehaglig känsla…

MAT

Musslor med öl, dill och pommes

Blå blå vindar och vatten, blå blå… ja ni fattar. Svensk sommarkväll vid havet. Blåmusslor. Det blir inte mycket mer svensk sommar än de här musslorna. Du och älsklingen på bryggan/balkongen/under äppelträdet mumsande moules frites, fast på svenska med dillkronor och öl. När vi är i stugan krattar vi gärna egna musslor. Det går att…

MAT

Cassava fries

Nu mina vänner ska jag dela med mig av min största positiva matöverraskning på väldigt länge – Cassava frites. Det är alltså frågan om ”pommes” frites fast på cassava istället för potatis. Ni måste testa detta. Det är så sjukt gott och ytan är ett underverk av krispighet. Cassava fries i diverse olika varianter äts…

MAT

Vild Shepherd’s Pie

Jag fortsätter med min och Mias kampanj att rätta till maträtterna som våra VM-motståndare har misslyckats med. Vi har tidigare fixat till några schweiziska rätter och gjort svensk fondue, svensk rösti och svensk raclette. Idag tar jag itu med Shepherd’s Pie. Shepherd’s Pie är från början en engelsk maträtt men det finns många olika varianter…

MAT

Idiotsäker bearnaisesås

Kött, potatis och bearnaisesås – en logistisk utmaning är det i regel. Du kanske friterar pommes inne, grillar köttet ute och samtidigt ska du slå en bearnaisesås som inte skär sig. Allt ska vara klart samtidigt och ingen jävel har uppfunnit snabbkloning än. Med 150 i puls och svinförbannad springer du runt och river ner…

MAT

Indiskt citronris

Jag kommer på mig själv med att lägga krut på huvudrätter och smårätter men ofta glömma av den stärkelse som ska ätas till. Potatis, ris, bröd, gryn av olika slag, nåt sånt brukar ju serveras till de flesta former av protein och grönsaksrätter. Botgöring! Det här är ett lättlagat ris som passar bra till indisk…

MAT

Råbiff med rökt smör, pepparrot och dillfrögurka

Tänk så lätt man kan förgylla det mesta med lite rök! Råbiff är ju alltid gott men vänd i lite varmt rökt smör och… ja ni hör ju. Det här är alldeles underbar sommarmat! Råbiff, rökt smör, gurka som snabbinlagts i dillfröättika, lite god potatis. Svenska hemtama smaker som passar fint ihop. Det blir nog…

MAT

Peanut chaat, indiska snacks med jordnötter

Jag grillar indiskt ikväll. Skaldjur och citronris är det tänkt. Medan vi inväntar att dra igång grillandet skrotar vi runt i trädgården med nåt att dricka och några indiska smårätter. Denna peanut chaat är en av mina favoriter. Den har ett nostalgiskt skimmer över sig eftersom jag ofta gjorde olika sorters chaat efter skolan när…

MAT

Grilled Cheese med ädelost, bacon och chips

Gott folk, nu ska ni göra macka. Grilled Cheese har blivit namnet på det som förr kallades toast och jag säger nog helst ”dubbelmacka” eftersom jag är en gammal stöt. Nåja, nu kör vi grilled cheese eftersom det är gängse benämning. En viktig sak när man gör Grilled Cheese är att inte trycka ihop mackan…