MAT

Pineapple cream

Bjud på en pineapple cream till det riktigt heta grabbminglet eller dejten. För hans skull, för din skull. Det går bra att använda färdig ananasjuice men välj hellre färsk juice för allra bäst smak och effekt. Pinnglass i drinken? Ja, ett genidrag ju! Smaksättning, isbit, dekoration och omrörning i ett. Antingen hemgjord glass eller köpta…

MAT

Punghagga made of hen or cock

Man har ju länge undrat vad skottar har under kilten men det tycker jag vi ger tusan i. Man får ha vad man behagar under sin kjol, och kvinna med så klart. Frågan är om man får ha vad man vill i sin haggis? Jag fick för mig att laga den skotska pölsaliknande nationalrätten på…

MAT

Sodomerad bläckfisk

Det finns ju en del nationalistiska strömningar just nu, där vissa vänder sig mot ett alltför starkt utländskt inflytande här i vårt stolta Sverige. Vi på Feeders ägnar oss åt mat, inte politik. Men visst, jag lyssnar. Jag kan ju ibland svänga mig med köksfranska som egentligen går lika bra att översätta. Som t ex…

MAT

Indisk potatis med bockhornsklöver

Det har blivit en lägre inläggsfrekvens än vanligt den senaste tiden men jag har haft fullt upp med att somra mig. Känns som att det är precis så det ska vara, särskilt i sån här hetta, mer bad och umgås än varma kök och datorhäng. Och den där restomeletten eller slöpizzan på vägen från badet…

MAT

Pocherade jätteostron

Sedan några år tillbaka är havsbottnarna i Bohuslän snudd på täckta av invasiva japanska jätteostron, magallana gigas, särskilt i grunda vikar. Skalen är veckade och rakbladsvassa så vi har börjat använda badskor när vi badar. Knivmusslor ain’t got shit on jätteostron, jäklar så man kan skära sig om man har otur. Själv har jag bara…

MAT

Tacos med rökta räkor, smält ost och pressgurka

En lång varm dag i båten, tokhungriga, trötta och humör som balanserar på plankan. Blodsockermätaren tjuter PIIIP eller kanske snarare ”Du är världens dummaste mammaaaa!!!!!”. Inte läge för matkrångel. Meeen vill ändå ha en sån där drömmig sommarmiddag, se ut över havet… Grillen igång, briketterna brinner bra där på ena halvan, looking good. En öl…

MAT

Rökt leverpastej på kycklinglever

Semester, varmt, torrt och leverpastej. Jag brukar normalt sett få lite panik av för varm utomhustemperatur men i år har jag liksom hamnat i någon form av halvdvala och bara njuter av det. Jag gör inte så jävla mycket nytta om dagarna. Behöver inte det heller. Lite småslöa aktiviteter med familjen på förmiddagen och matlagning…

MAT

Strandsnäckor, finmat på Hamburgö och inte bara på Rivieran

Kokta kubonger! Låter lite som milda makaroner, jösses Amalia, Kalles kalsonger. Pilsnerfilm. Kubonger är det lokala namnet på strandsnäckor, de där små snäckorna som sitter överallt i vattenkanten på bryggor och stenar på västkusten. Strax ovan ytan, strax under. De bara sitter där. Det kan de väl inte få göra va? Pilla loss dem och…

MAT

Risotto på skaldjur och andra strandfynd

Vi har en stuga i Bohuslän, på Hamburgö, en av de ljuvligaste platser man kan tänka sig. Jättenära men ändå lite ovan gyttret i sundet, perfekt lugnt läge. Båten däremot bor i sundet, och med den ger vi oss ut så ofta möjligt. Vi badar när vi är vid stugan, och så åker vi båt….

KÖK

Ät dina strandfynd!

Vi har en stuga i Bohuslän och den största behållningen för mig är all mat som jag och ugnarna lägger större delen av tiden på att samla in. Det är så roligt och så himla gott! Nedan berättar jag lite om vad just vi brukar samla och äta under våra båt- och badutflykter. Det här…

MAT

Grillad aubergine med tahini och granatäpple

Aubergine är en sån där råvara som verkligen måste lagas på rätt sätt för att bli god. De första gångerna jag såt det, någon gång i slutet på 90-talet tror jag, så var jag allt annat än imponerad. Ni vet när man delade en aubergine, skar ur lite av den och fyllde med någon typ…

MAT

Svensk raclette

Vi fortsätter förbättra den Schweiziska maten på Feeders. Jag har tidigare gjort Svensk ostfondue och Mia har lagat Svensk rösti – nu är det dags för raclette. Sen finns det inga mer schweiziska maträtter att ta sig an. Förbannat tråkigt matland. Kassa i fotboll är de också. Det är verkligen inte mycket att orda om…

MAT

Lättrökt kummel och havskräftor med pepparrotsmajo och dillgurka

Det här är enkel sommarmat, sån som passar perfekt när man är i sommarstugan. Riktigt fina råvaror, jag valde filé av kummel och havskräftor, en grill och rökspån är nästan allt som krävs. Och så en fin dag och nåt gott att dricka till. Kanske en klippa att sitta på när ni äter? Jag har…

MAT

Svensk rösti och gräddsås à la Jansson

Fotboll alltså. På tisdag gäller det, Sverige spelar åttondelsfinal mot Swejtsch! Och som uppladdning visar jag och Anders swejtsarna hur de borde laga sin mat – på svenskt vis. Häromdagen förbättrade Anders fondue, idag ger jag mig på rösti. Schweitsch är ju känt för sin rösti, en stekt potatiskaka som görs av riven potatis. Lite…

MAT

Svensk fondue

Sverige spelar åttondelsfinal mot Schweiz på tisdag och inför det har jag skändat deras nationalrätt fondue. …eller skändat och skändat, jag har gjort om den så den blev mindre töntig. Vi satt och planerade jag och Mia. Det skulle kanske bli åttondelsfinal och i så fall antagligen mot Brasilien. Brasiliansk mat är ju fantastiskt roligt…

MAT

Grillad flankstek med en jävla massa gott

För inte alltför längesedan så var flankstek något helt okänt i Sverige. Alltså i den meningen att den inte gick att köpa. Nu hittar du den i butiker i nästan vilken håla som helst. Det är en underbar styckdetalj att grilla. Muskelfibrerna hos flankstek är av det lite grövre slaget så det vill till att…