För inte alltför längesedan så var flankstek något helt okänt i Sverige. Alltså i den meningen att den inte gick att köpa. Nu hittar du den i butiker i nästan vilken håla som helst. Det är en underbar styckdetalj att
För inte alltför längesedan så var flankstek något helt okänt i Sverige. Alltså i den meningen att den inte gick att köpa. Nu hittar du den i butiker i nästan vilken håla som helst. Det är en underbar styckdetalj att
Härom dagen upptäckte jag en ny affär! I Uppsala vid Sivia Torg finns en pytteliten butik med diverse aftrikanska matvaror, kryddor, gryn och mjöl, frysvaror och kanske framför allt färska frukter och grönsaker. Fantastiskt!! Så jag köpte naturligtvis på mig
Jag lyckades få tag på valthornssnäckor och som vanligt kan jag så klart inte stanna vid att laga en enda rätt. Det blev en koreanskinspirerad sallad och även denna rätt med lite mildare smaksättning, för att få en chans att
Snäckor av olika slag åt jag ofta i Japan. Likaså brukar det finnas diverse snäckvarianter på skaldjursfat i södra Frankrike. Jag minns inte namnen på dem, men någon sorts mindre valthornssnäckor har jag petat i mig vid flera tillfällen. Däremot
”500 g mager gumpen pinne” ”rapphöna öga tunt skivad” ”Vispa kronblad av blommor kokta i mixer för att göra en mjuk deg.” ”banan blomma mäsk” Det är inte helt enkelt alltid att matgoogla på utrikiska. Tur att det finns google
Bräss låter lyxmat men jag tänker mest enkel och god mat. Det är väldigt lättlagad mat, bara man ser till att låta bli att köpa bitar med alltför trassliga hinnor. Titta på grillbilden nedan, så vill jag ha min bräss,
Åttondelsfinal eller inte, det avgörs i eftermiddag. Sverige spelar sin tredje gruppspelsmatch och ställs mot Mexiko. Som förberedelse och uppladdning bör vi laga mexikansk mat för att lära oss tänka som fienden. Det har en jävla betydelse för landslaget att
Idag kör vi en kycklingcurry. Curry betyder som ni kanske vet ’kryddad sås’ och namnet härstammar från ordet ’khari’ på tamil. En curry kan alltså vara vad fan som helst. Jag förmodar att man på ren jävelskap skulle kunna kalla
Jag har råkat på guld! Matkult, en fantastisk kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige tillgängliggjord av Institutet för språk och folkminnen. Jag har alltid haft ett stort intresse för svensk matkultur och har lärt mig mycket genom samtal med äldre
Jag har redan publicerat ett recept på idiotsäker bearnaisesås idag men det här måste bara ut också. Fort måste det ut så ni hinner laga det till er midsommarmiddag. Midsommar är den största högtidsdagen för färskpotatis och du ska grilla
Nej nej nej, det där med efterrätt är ju inte mitt område, varken laga eller äta. Självklart med undantag, kan verkligen uppskatta att bli bjuden på något som normalt inte skulle hamna i min mun. Men det ingår inte i
Ja, råbiff OCH ostron är ju lite vulgo så klart. Extra allt. Men det är så gott och det är nästan det enda som räknas. Plus att vulgomat kan man ju inte annat än älska. Vill du betona just den
USA igen, en viktig bit av mitt liv. Tänk vilken makalös tur jag hade som hamnade hos en matintresserad familj! Min amerikanska mom är av grekisk-portugisisk härkomst. En petite och glad kvinna med bruna ögon, väldigt förtjust i att äta.
Fläder doftar sommar i Småland för mig, sommar i den lilla röda stugan i Blackstad. Jag och Sveinn och Elin som hängde och klängde i fläderbuskar och plockade så mycket blommor vi mäktade med, så att våra mammor skulle kunna
Jag tycker så mycket om att ha flera smårätter till huvudrätten, enkla sallader och röror som inte behöver vara fullständiga rätter i sig. Mer bara tillbehör till det vad som nu är huvudattraktionen på bordet. En sån enkel liten rätt
En burrata är en mozzarella, buffelmjölksost, fylld med grädde. Den är mjölkig och gräddig och alldeles underbar i rätt sällskap. För ja, den behöver aromatiskt sällskap. Rumstempererad ska den vara för rätt konsistens och för att smaken ska komma fram