Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Kinesisk potatis med svenska smaker

0
Delningar
MAT

Kinesisk potatis med svenska smaker

Man har ju ätit några lunchbufféer med friterade degklumpar med räka i, sötsur sås och biff med burkbambu i brun sås. Svennekina. Den här rätten är svennekina on a whole new level! Tillagningssättet är kinesiskt (som sichuan stir fried potatoes), rätten är sötsur, men smakerna känns typiskt svenska. Potatis tunnstrimlad och wokad som en grönsak med dill, ättika och svartpeppar. Det är förvånande hur bra det funkar, och nästan löjligt hur enkel och snabblagad rätten är!

Servera på kinesiskt vis till ris och några kompletterande rätter. Eller servera på mer svenskt vis, till fisk eller stek. Idag åt vi potatisen med grillad kryddrimmad fläsksida och rädisblommor.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2-4 portioner beroende på hur det serveras

2 stora potatisar eller 5 mindre. Jag använde 5 amandine.
2 msk neutral olja
2 vitlökslyftor eller fler om de är små, finhackade
2 tsk ljus soja
3 tsk socker
1 msk valfri stark buljong. Det går utmärkt att smula lite buljongtärning i hett vatten.
1 msk ättika
Salt
8-10 droppar sesamolja
1 knippe gräslök eller 2 salladslökar, det gröna. Hacka gräslöken eller skär salladslöken i tunna ringar.
En näve färsk dill, grova stjälkar borttagna, hackad
Grovmalen svartpeppar

Gör så här

1. Skala potatisen och skär till tunna tändsticksstrimlor. De måste vara riktigt finskurna för att det här receptet ska lyckas.

2. Lägg strimlorna i en bunke med iskallt vatten. Rör runt och häll av vattnet och häll sen i nytt vatten. Upprepa tills vattnet förblir hyfsat klart. Det är stärkelsen man får bort genom att skölja potatisen och på så vis slipper man att den klibbar ihop under tillagningen. Låt den sen ligga i lättsaltat vatten i en kvart och därefter rinna av ordentligt i ett durkslag medan du förbereder resten.

3. Förbered en liten skål med socker, soja, buljong och lite salt. Förbered ättikan. Tillagningen går snabbt så det är bra att mäta upp innan stekningen påbörjas.

4. Hetta upp en panna med olja på maxvärme och tillsätt vitlöken. Rör om några gånger och tillsätt sedan potatis. Låt steka en minut under omrörning och tillsätt sedan socker, soja, buljong och lite salt. Stek under omrörning i två minuter och rör sedan i den hackade dillen. Ta pannan från plattan. Rör i ättika. Provsmaka och tillsätt mer salt om det behövs. Droppa över sesamolja. Strö över gräslök eller salladslök. Mal över ganska generöst med svartpeppar.