Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Kinesisk potatis med svenska smaker

0
Delningar
MAT

Kinesisk potatis med svenska smaker

Man har ju ätit några lunchbufféer med friterade degklumpar med räka i, sötsur sås och biff med burkbambu i brun sås. Svennekina. Den här rätten är svennekina on a whole new level! Tillagningssättet är kinesiskt (som sichuan stir fried potatoes), rätten är sötsur, men smakerna känns typiskt svenska. Potatis tunnstrimlad och wokad som en grönsak med dill, ättika och svartpeppar. Det är förvånande hur bra det funkar, och nästan löjligt hur enkel och snabblagad rätten är!

Servera på kinesiskt vis till ris och några kompletterande rätter. Eller servera på mer svenskt vis, till fisk eller stek. Idag åt vi potatisen med grillad kryddrimmad fläsksida och rädisblommor.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

2-4 portioner beroende på hur det serveras

2 stora potatisar eller 5 mindre. Jag använde 5 amandine.
2 msk neutral olja
2 vitlökslyftor eller fler om de är små, finhackade
2 tsk ljus soja
3 tsk socker
1 msk valfri stark buljong. Det går utmärkt att smula lite buljongtärning i hett vatten.
1 msk ättika
Salt
8-10 droppar sesamolja
1 knippe gräslök eller 2 salladslökar, det gröna. Hacka gräslöken eller skär salladslöken i tunna ringar.
En näve färsk dill, grova stjälkar borttagna, hackad
Grovmalen svartpeppar

Gör så här

1. Skala potatisen och skär till tunna tändsticksstrimlor. De måste vara riktigt finskurna för att det här receptet ska lyckas.

2. Lägg strimlorna i en bunke med iskallt vatten. Rör runt och häll av vattnet och häll sen i nytt vatten. Upprepa tills vattnet förblir hyfsat klart. Det är stärkelsen man får bort genom att skölja potatisen och på så vis slipper man att den klibbar ihop under tillagningen. Låt den sen ligga i lättsaltat vatten i en kvart och därefter rinna av ordentligt i ett durkslag medan du förbereder resten.

3. Förbered en liten skål med socker, soja, buljong och lite salt. Förbered ättikan. Tillagningen går snabbt så det är bra att mäta upp innan stekningen påbörjas.

4. Hetta upp en panna med olja på maxvärme och tillsätt vitlöken. Rör om några gånger och tillsätt sedan potatis. Låt steka en minut under omrörning och tillsätt sedan socker, soja, buljong och lite salt. Stek under omrörning i två minuter och rör sedan i den hackade dillen. Ta pannan från plattan. Rör i ättika. Provsmaka och tillsätt mer salt om det behövs. Droppa över sesamolja. Strö över gräslök eller salladslök. Mal över ganska generöst med svartpeppar.