Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
bläckfisk
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
buljong
burmesisk mat
chili
chutney
cikoria
citron
curry
dessert
dipp
drink
fisk
fläsk
fritera
frukost
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
gryta
högrev
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kyckling
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
ost
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
potatis
produkter
rädisor
räkor
ris
risotto
sallad
salsa
sås
selleri
sill
skaldjur
sniglar
soppa
sött
sous vide
strömming
svamp
syrsor
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
torsk
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
zucchini

Rice and peas, karibiskt ris med kokos och ärtor

0
Delningar
MAT

Rice and peas, karibiskt ris med kokos och ärtor

Det här är ett enkelt och gott ris som passar fint till grillat, i synnerhet karibiskt som till exempel jerk pork belly, grillat sidfläsk. Det milt smakande riset gör sig bra mot lite hetare rätter.

Pigeon peas som jag använder i det här receptet är vanliga i Karibien. Jag använde dem även i detta recept på jollof rice. Ibland har man tur att hitta dem frysta eller på burk här i Sverige, men om inte så väljer du bara någon annan ärta eller böna.

Gå gärna in och gilla Feeders Facebooksida. Där kommer vi länka till alla blogginlägg, diskutera, tipsa och babbla i största allmänhet.

Ingredienser

4 portioner

3 dl basmatiris
2 msk olja
2 dl pigeon peas, kan ersättas med t ex gröna ärtor, kikärtor eller kidney beans
4 dl vatten
2 dl kokosmjölk
1 msk kyckling- eller grönsaksfond
2 salladslökar, hackade
1 vitlöksklyfta, krossad med knivsidan
1 habanerochili, gärna scotch bonnet
1 krm torkad timjan
Salt

Till servering: Hackad koriander, limeklyftor

Gör så här

1. Skölj riset ordentligt under rinnande vatten. Låt rinna av.

2. Hetta upp olja i en stor stekpanna som har lock. Stek det avrunna riset på medelvärme några minuter. Tillsätt salladslök, vitlöksklyfta, timjan och en hel habanero och stek ytterligare några minuter. Det ska inte ta färg.

3. Häll på vatten, kokosmjölk, kycklingfond, lite salt och pigeon peas (eller alternativ). Låt koka upp och småkoka ett par minuter. Smaka hur slätan känns och tillsätt vid behov mer salt.

4. Lägg på locket och sänk till lägsta värme. Låt koka under 20 minuter och dra sedan av värmen men låt riset stå kvar på plattan ytterligare fem minuter. Ta pannan av värmen utan att ta av locket och låt stå i ytterligare fem minuter.

5. Lyft locket och rör om försiktigt. Stössla över hackad koriander. Servera limeklyftor till.

Rice and peas