Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kreolsk mat
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Japanska kroketter på surströmming

2
Delningar
MAT

Japanska kroketter på surströmming

Jag älskar verkligen surströmming! Minns som liten när ungarna på gården tävlade om vem som vågade gå närmst burken. Jag gick dit, stod kvar. Bad att få smaka. Och åt och åt och åt.

Att göra kroketter är en fantastisk introduktion till nybörjare och i så fall kanske man vill lugna sig en smula med fiskinnehållet. Eller inte. Mina ungar fick provsmaka utan att jag egentligen trodde de skulle gilla så jag hade inte tagit några hänsyn alls vid smaksättningen. Men de malde i sig förvånande många och bad om fler! Men annars är det en bra idé att anpassa hur kraftig smak man vill ha på sina kroketter, en lätt kryddning bara eller med ordentlig smak. Jag valde att göra mina ganska starka i smaken, som smakrika munsbitar till en öl.

Kroketter förresten, friterade panerade bollar. Egentligen kallar jag de här för korokke eftersom de är inspirerade av den japanska varianten av krokett. De är panerade i pankoströbröd som blir väldigt krispigt och dessutom snyggt, och jag tillsatte en liten skvätt sesamolja till frityroljan för en subtil japansk känsla.

Surströmming passar alldeles utmärkt i japansk mat tycker jag. Det finns en del liknande mat i Japan, om än kanske inte med riktigt samma kraftiga doft. Men i norra Japan där jag pluggade åt vi diverse fermenterade fiskvarianter, kanske främst rå bläckfisk i egna inälvor. Väldigt gott men inte för alla. Det finns också en lustig mat som heter natto som görs av sojabönor, doftande och liksom slemtrådiga. Inte heller för alla men en stor favorit hos mig.

Det går ju att dundra på än mer med det japanska, med kanske ingefära och små bitar av skogsöron. Jag testar nog det nästa gång. Men när det gäller surströmming vill jag själv helst inte ha för mycket som kamouflerar smaken. Mandelpotatis, lök och inte så mycket mer ska det vara för att passa mig.

Den som vill kan dippa i gräddfil. Jag gjorde inte, men det passar fint till.

Mer japanskt:

Ingredienser

Tio goda och inte alltför stora potatisar. Jag använde mandelpotatis.
3-4 surströmmingar
2 mindre lökar, jag använde schalottenlök
1 msk olja
Nymalen svartpeppar
2 ägg
3 dl mjöl
3 dl ströbröd, helst japanskt panko
Olja till fritering
1 tsk sesamolja
Ett knippe gräslök, finhackad

Gör så här

  1. Koka potatisen, skala och låt kallna. Mosa potatisen.
  2. Finhacka löken och stek den genomskinlig och lätt gyllene i oljan.
  3. Rensa surströmmingen. Ta din tid, njut av doften! Skär i mindre bitar.
  4. Blanda potatis, lök, surströmming och ett par matskedar finhackad gräslök. Mal i lite svartpeppar. Blanda eventuellt i lite surströmmingsspad också så att moset håller ihop och blir formbart. Provsmaka! Välj själv dina proportioner men smeten ska hålla ihop utan att bli alldeles för lös.
  5. Forma små runda lätt platta kroketter av potatissmeten. Vänd dem i vetemjöl. Hit kan kroketterna lätt förberedas nån dag innan. Men frys helst inte in dem, konsistensen på potatisen förlorar för mycket på det.
  6. Knäck äggen i en djup tallrik. Vispa upp dem lätt med en gaffel. Häll en tredjedel av pankoströbrödet i en annan djup tallrik. Vänd kroketterna i ägget. Lyft sen över dem, några i taget, till pankotallriken. Häll lite ströbröd över och vänd sen bitarna omsorgsfullt så de täcks alldeles. Upprepa tills all smet är slut. Även hit går det bra att förbereda innan, så att bara en snabb fritering ska till innan det är matdags.
  7. Fritera några bitar i taget i het olja, gärna med en liten tillsats av sesamolja för en lätt japansk känsla. Bitarna ska bli varma och få en fin gyllene yta. Men de är redan tillagade inuti, så bekymra dig inte om det.
  8. Låt de färdiga kroketterna rinna av på hushållspapper innan de läggs upp på serveringsfat. Strö hackad gräslök över. Ät till en japansk öl.