Search
Generic filters
Exact matches only
Search in excerpt
Search in title
Search in content
Filter by Custom Post Type
Filter by Kategorier
Äckligt gott
Andra länder
Bli full
Djur
Husman
Kök
Mat
Munchies
Okategoriserade
Prat
Utomhus
Växter
Filter by Tags
Check/uncheck all
afrikansk mat
ägg
älg
amerikansk mat
anka
anklever
asiatisk mat
aubergine
bläckfisk
blogg
bondbönor
bönor
brittisk mat
bröd
bukkake
buljong
burmesisk mat
cassava
chili
chutney
cikoria
citron
colombiansk mat
curry
dessert
dipp
dominikansk mat
drink
dumplings
fågel
fisk
fläsk
fransk mat
friterat
frukost
garlic roast
gin
glass
glutenfritt
gråärter
grekisk mat
grilla
grillat
gryta
haitisk mat
hjärta
högrev
höst
hummer
husmanskost
inälvsmat
indisk mat
insekter
insektsmat
italiensk mat
jakt
japansk mat
julmat
karibisk mat
kebab
kinesisk mat
kitchenlab
knivar
köks
köksutrustning
koreansk mat
korv
krabba
kräftor
kyckling
kycklinglever
lamm
lax
mackor
majs
mexikansk mat
mispeläpple
mjölmask
munchies
musslor
mynta
myrägg
myror
nigeriansk mat
nöt
nudlar
orientalisk mat
ost
ostron
oxsvans
paella
paj
panamamat
paprika
påskmat
pasta
persisk mat
peruansk mat
picknick
pilgrimsmusslor
pommes frites
portugisisk mat
potatis
produkter
råbiff
rädisor
räkor
recept
ren
restmat
ris
risotto
rökning
saker vi älskar
sallad
salsa
sås
schweizisk mat
selleri
sill
skaldjur
skogen
snaps
sniglar
soppa
sött
sous vide
spansk mat
stek
street food
strömming
svamp
svensk mat
sydamerikansk mat
syrsor
tävling
teknik
tester
texmex
thailändsk mat
tips
tomat
torkat kött
torsk
tricks
tröst
tryffel
turkisk mat
vakuumpackare
vardagsmat
vegan
vegetariskt
vietnamesisk mat
vilt
vitlök
zucchini

Shrimp souse, räkor som i Trinidad

0
Delningar
MAT

Shrimp souse, räkor som i Trinidad

Det är oktober. När jag lagar detta är det tisdag. Jag vill inte oktober. Jag vill inte tisdag. Googlar ”caribbean food”.

Souse så klart!! Detta har jag lagat många gånger innan men mest av kycklingfötter och grisöra. Jag råkar vara väldigt förtjust i kycklingfötter, jag gillar tuggmotståndet och de är kul att gnaga i sig. Likaså grisöra som har en trevlig knaprig konsistens. Båda tar dock sin tid att koka plus att jag inte hade varken fötter eller öron hemma och då blir det bökigt att spontanlaga. Men räkor? Ja, räkor!

Riktigt ordentligt gott är detta, superenkelt att sno ihop dessutom. Hett, syrligt och friskt i smaken! Lite som ceviche fast en helt egen rätt. Jag tycker det är gott att äta friterade matbananer, plantains, till. Recept på såna bananchips finns i det här inlägget.

Ingredienser

2 portioner

400 g råa skalade räkor, alternativt kokta kycklingfötter, kokta strimlade grisöron eller bläckfisk
1 gurka, skalad och skivad
1 liten gul lök i ringar
2 lime, juicen
1 färsk vitlöksklyfta, riven
Färsk chili efter smak, finhackad. Helst scotch bonnet eller habanero.
1 dl vatten
1 citron i skivor
1 näve koriander, grovhackad
Salt efter smak

Gör så här

  1. Koka räkorna hastigt i lättsaltat vatten, eller ännu hellre ånga dem. Låt dem inte bli överkokta. Det tar inte många minuter för räkor att tillagas. Låt dem svalna.
  2. Blanda allt utom gurkan. Tillsätt gärna en lime först och smaka av hur syrlig du vill ha rätten med den andra. Likaså chilin är bäst att tillsätta lite först och sen mer efter smak. Smaka även av med salt.
  3. Låt stå i kylskåp en timme.
  4. Tillsätt gurkan, rör om ordentligt.
  5. Servera i lite djupare tallrikar tillsammans med en del av lagen. Servera gärna bananchips till.