Search
Generic filters
Exact matches only

Stekt fläsk med potatisstomp och inlagd fänkål

0
Delningar
MAT

Stekt fläsk med potatisstomp och inlagd fänkål

potatisstomp

Att laga den här rätten tar lika lång tid som det tar att koka potatisen. Med andra ord går det väldigt snabbt och maten lämpar sig utmärkt en vardag. Prislappen är inget att klaga på heller, om man inte gör som jag gjorde (se nedan). Stekt fläsk med potatisstomp är helt enkelt en fantastisk tisdagsmiddag.

Nu använde jag färsk tryffel i stompen och det beror helt enkelt på att jag hade sån hemma (för fler tryffelrätter kolla in den här länken). Dessutom blev det så klart otroligt gott. Har man ingen tryffel så kan man dra i lite tryffelolja, eller också kan man byta smaksättning helt och hållet. Då rekommenderar jag torkad dill som kommer funka väldigt bra till övriga smaker.

Mer stekt fläsk på Feeders

Ingredienser

4 portioner

Stekt helt fläsk

4-600 g rimmat sidfläsk
1 msk finmortlade fänkålsfrön (jag körde med fänkålspollen istället)
svartpeppar
2 msk smör

Inlagd fänkål

1 litet fänkålshuvud, väldigt tunt skivat
0,5 dl ättiksprit
1 dl socker
1,5 dl vatten

Potatisstomp

500-800 g potatis, skalad
50 g smör
1-2 dl grädde
smaksättning (alternativ: 15 g finhackad färsk tryffel eller 1 tsk tryffelolja eller 1 tsk torkad dill)
salt och svartpeppar

Gör så här

Stekt helt fläsk

  1. Skär rutmönster i svålen med en vass kniv. Försök undvika att bara skära i svålen och inte ner genom fettet.
  2. Krydda fläsket med mortlade fänklsfrön (eller fänkålspollen) och svartpeppar.
  3. Stek på medeltemperatur i smöret. Vänd ofta och sikta på krispiga ytor. Stek fläsket under hela tiden du lagar den övriga maten.
  4. Vid servering så skär du bara upp fläsket i lämpliga bitar. Kuber eller skivor spelar inte så stor roll.

Inlagd fänkål

  1. Den här kan man egentligen göra dagen innan men det går att snabba på det mot för en vanlig inläggning.
  2. Koka upp ättika, socker och vatten tills allt socker löst sig.
  3. Lägg ner fänkålen och låt koka med i tre minuter.
  4. Ta av kastrullen från plattan och ställ den kallt så svalnar allt fort. Kanske utomhus nu när det är lite vintrigt (samt grått och jävligt självmordsväder).

Potatisstomp

  1. Koka potatisen tills den är mjuk.
  2. Medan potatisen kokar så kan du bryna smöret. Kör på lite under medeltemperatur och rör ofta (eller rotera kastrullen) så att det inte bränns.
  3. Stöt potatisen ett par gånger med en potatisstöt. Vi vill ha kvar stora bitar så var försiktig med den här biten.
  4. Tillsätt det brynta smöret och övriga ingredienser och rör om försiktigt. Smaka av med salt och peppar.
  5. Servera stompet med fläsk och inlagd fänkål ovanpå.