Fredag!! Då vill jag äta extra gott, däremot inte lika pigg på krångel.
I frysen fanns en bit svart bröd kvar från när jag gjorde bläckfiskburgare härom veckan. På en skranglig stackars chiliplanta i trädgården fanns några gulorange rocoto kvar. I trädgården hittade jag även spansk körvel som fortfarande är grön.
Det och pilgrimsmussor fick bli till en väldigt enkel peruanskinspirerad förrätt. Som en tiradito fast inte så renlärig.
Ingredienser
2 portioner
6 stora fina pilgrimsmusslor
1 dl krutonger
Några msk crema de rocoto
Några kvistar färsk körvel, koriander eller annan trevlig örtkrydda
Yuzu eller lime
Crema de rocoto
2 rocoto eller annan färsk chili, gärna gulorange eftersom det blir så vackert
1 dl ganska fast majonnäs
Lite yuzu eller lime
Salt och socker efter smak
Krutonger
1 bit bröd, gärna svartfärgat av bläckfiskbläck som i detta recept på bläckfiskburgare
1 liten klyfta färsk vitlök
2 krm fänkålsfrö
Majsolja
Salt
Gör så här
Crema de rocoto
- Rosta rocoton hel i ugn i 250 grader tills den får mörks fläckar på skalet och är mjuk, kanske 20 minuter.
- Skär chilin i några delar och ta ur kärnhuset. Låt det överflödiga blöta rinna av i durkslag. Dra av det skinn som lossnar lätt.
- Lägg chilin i en liten skål när den kallnat och mixa med stavmixer tills den är helt slät. Tillsätt ungefär lika mycket majonnäs som mängden chili tills konsistensen blir bra och smaka av med yuzu eller lime. Salta efter smak och tillsätt gärna även en nypa socker.
Krutonger
- Skär brödet i kuber med sida om en dryg cm.
- Stöt fänkålen i mortel och finhacka vitlöken.
- Hetta upp oljan och släng i fänkål och vitlök. Rör om hastigt och känns doften. I med brödkuberna och stek dem hastigt under omrörning i het olja så de blir rostade och goda. Salta lätt.
Tiradito
- Skär pilgrimsmusslor i tunna skivor som du lägger på två vackra fat.
- Droppa över lite yuzu eller lime. Klicka över crema de rocoto.
- Arrangera krutonger och körvel eller annan örtkrydda med karaktär snyggt över.
- Kanske en fruktig sake till?